Alkuun Jalostusoriit Siitostammat Kasvatustoiminta

Ryhtiliike #139

KTK II (2/18), UUSI OMISTAJA, UUDET SIVUT© VRL-01080

RotuSuomenhevonen RekisterinumeroVH14-018-1432
SukupuoliOri OmistajaPirunkorpi (VRL-00033)
Syntynyt, Ikä18.01.2014, 9-vuotias KasvattajaTuontikeskus Alegre (ex-omistaja)
Säkäkorkeus149cm KoulutustasoKoVaB, Re120cm, CIC1, Vaativa Valjakko

Ryhtiliikettä on paiskattu nimellä, joka ei sovi sille sen enempää kuin kuusipuu nenään. Ori on kyllä hyvin tasokas ratsu, mutta katselee mieluummin pilviä paikoillaan seisten – varsinaisesti ryhdikkäästä hevosesta on turha puhua. Ryyppy on kuitenkin hirmuisen kiltti, ei lainkaan hapan tai velmu, oriin jatkuva hitaus – suoranainen vetelyys raataa välillä hoitajan hermoja. Toisinaan ori pysähtyy keskelle tallipihaa aivan ilman syytä, joskus se taas jättää heinänsä syömättä ilman tarkoitusta nirsoiluun. Ryyppy ei ikinä tee pahaa kenellekään, mutta ei ole tosiaankaan se penaalin terävin kynä.

Hoidettaessa Ryyppy on kuitenkin kiltti ja helposti käsiteltävissä, kunhan sitä ei tarvitse erityisemmin liikuttaa maasta käsin paikasta toiseen. Harjaaminen, varustaminen, kengitykset ja raspaukset sujuvat helpohkosti, eikä ongelmia aiheuta muu kuin oriin ajoittain esiin pyrkivä tyhmyys. Kunhan Ryyppy muistaa seistä toimenpiteiden ajan paikoillaan, ei ole kenelläkään syytä huoleen.

Ratsastettaessa Ryyppy on sentään kapasiteetikas, mutta kaikki se lahjakkuuskin tulee esiin vain hyvin kannustavan ratsastajan kera. Oriilla on tasaiset askeleet ja mahdollisimman epä maskuliininen mummohölkkä, eikä sen tahdittomassa laukassakaan ole kovin montaa syytä kehumiseen. Oikeanlaisella ratsastajalla Ryyppy sentään saattaa näyttää ihan siedettävältä jopa kouluaitojen sisäpuolella.

Positiivista että Ryyppy on edes erittäin maastovarma tapaus. Se kuskaa ratsastajansa turvallisesti vaikka liukkaiden pitkospuiden yli, sillä pienikokoinen ruunikko osaa katsoa jalkoihinsa. Maneesin katsomon vakiokävijät ovat päässeet todistamaan useampiakin kertoja, kuinka ensin niin kauniin kootusti kulkenut Ryyppy unohtaakin yhtäkkiä katsoa jalkoihinsa ja on mennä sitä myöten naamalleen – yleensä kyseessä on se että ratsastaja unohtuu vain matkustelemaan oriilla. Ei sille ikinä ole sattunut mitään, mutta edes Kyra Kyrklund ei voi tämän hevosen kanssa taata tasapainon säilymistä mikäli ei muista ratsastaa sen jokaista askelta. Jokainen hetki on kuin tasapainolaudan päällä - maastossa tämäkin taivaanrannanmaalari osaa kuitenkin käyttää herttaisuutta huokuvia silmiänsä, jolloin se ei ihan helposti pyörähdä autotielle.

Esteillä ja maastoesteillä Ryyppy tarvitsee kuskin joka todella hallitsee ihan jokaisen sekunnin ja jokaisen askeleen. Oriilla on estesilmää ja se osaa ylittää esteet puhtaasti silloin kun ratsastaja muistaa tuoda sen taatusti suoraan keskelle estettä ja oikeaan ponnistuspaikkaan. Turhia pudotuksia tai kieltoja ori ei ota, mutta useampiakin sekaan ratsastuksia on nähty ratsastajan virheiden saattelemina.

Alkuperäisen luonteen on kirjoittanut Noir - kiitos! (muokannut Cannabia)

i. U.K.K. Turhapuro
evm - 150 cm, trn
ii. Louskuttaja
evm - 152 cm, trn
iii. Lomatonni
evm - 152 cm, trn
iie. Lipatus
evm - 154 cm, m
ie. Huikee Muija
evm - 154 cm, m
iei. Murhamiäs
evm - 155 cm, m
iee. Huhmare
evm - 154 cm, mrn
e. Aavan Tyttö
evm - 147 cm, rn
ei. Erakko
evm - 148 cm, trn
eii. Juurakko
evm - 148 cm, trn
eie. Erineito
evm - 149 cm, mrn
ee. Serpenttiini
evm - 146 cm, rt
eei. Henskeli
evm - 148 cm, rt
eee. Vappuhulina
evm - 141 cm, rt

i. U.K.K. Turhapuro on 150 senttiä korkea, väritykseltään tummanruunikko suomenhevosori joka on kilpaillut monipuolisesti eri lajeissa vaihtelevasti menestyen. Turhapuron taidot eivät valitettavasti ole yltäneet liikkeistään huolimatta Helppoa A tasoa vaativampiin luokkiin, mutta monipuolisuutensa ansiosta se on kuitenkin pärjännyt hyvin niin kenttä- kuin esteratsastuksenkin parissa. Ori on myös nähty muutamia kertoja valjakkoajon parissa, mutta työmyyräksikin tituleerattu ori ei nauti kärryjen vetämisestä kuten ratsastuslajeista ja omistajansa onkin päättänyt pitää oriin nykyisin täysin ratsupainotteisena. Vaikka Turhapuro näyttäytyykin vielä satunnaisesti lähikilpailuissa, on tämän hieman keppostelevankin hevosen pääasiallinen tehtävä nykyisin jalostuskäytössä. Turhapurolle on syntynyt tähän mennessä useamman astutuskauden aikana reilu kymmenkunta jälkeläistä, joista ensimmäiset ovat päässeet näyttämään kyntensä niin kilpailu- kuin jalostusrintamallakin.

ii. Louskuttaja oli komea 152cm korkea tummanruunikko suomenhevosori joka kilpaili eläessään pääasiallisesti kouluratsastuksen parissa yltäen taidoillaan jopa Vaativiin luokkiin saakka. Louskuttajan luonne oli erittäin pehmeä ja ratsastettaessa se oli niin ikään nöyrä. Oriilla oli paljon kapasiteettia myös esteratsastusta ajatellen, mutta omistajan koulupainotteisuuden vuoksi Louskuttaja nähtiin vain satunnaisissa este- ja kenttäkisoissa lainaratsastajan kanssa starttaamassa helppoja luokkia. Vaikka ori jouduttiin lopettamaan pahaksi äityneen kaviokuumeen seurauksena jo alle 20 vuotiaana, se ehti kuitenkin jättää jälkeensä parikymmentä toinen toistaan potentiaalisempaa jälkeläistä – joista jokainen on menestynyt omalla tahollaan ratsastuksen eri lajeissa.

ie. Huikee Muija on jo eläkeikään ehtinyt musta 154cm korkea suomenhevostamma, jolla on sydän puhdasta kultaa. Tamma aloitti virallisen ratsun uransa vasta kahdeksanvuotiaana tehtyään kasvattajalleen ensin kolme toinen toistaan hienompaa varsaa. Peruskoulutuksen jälkeen tamma kilpaili avoimissa kenttäluokissa menestyen kohtuullisesti. Tamman myöhäinen ratsukoulutus kuitenkin verotti tamman intoa kilpailemista kohtaan, joten se myytiin ratsastuskoululle tuntihevoseksi. Ratsastuskoulussa Muija toimi lähinnä lasten ratsuna luotettavuutensa ja tasaisuutensa takia. Siirtyessään eläkkeelle ratsastuskoulukäytöstä Muija pääsi takaisin kasvattajansa hoiviin tekemään vielä yhden varsan ja toimimaan satunnaisesti kasvattajansa lapsenlasten talutusratsuna. Pääasiassa tämä neljän hienon varsan emä kuitenkin laiduntaa laumansa kanssa ja saa viettää ansaittua eläkettä niin pitkään kuin peruskunto säilyy hyvällä tasolla.

e. Aavan Tyttö on tasaisen varman luonteen omaava ruunikko pienhevosmittoihin jäänyt suomenhevostamma jonka säkäkorkeus on 147cm. Tämä hevonen on yhdellä sanalla kuvaillen monipuolinen. Aavan Tyttö on kilpaillut erittäin menestyksekkäästi kaikissa kolmessa ratsastuksen lajissa (este, koulu ja kenttä) ja menestyen erityisesti kuninkuuslajissa jossa tamman kapasiteetti, monipuolisuus ja ratsastettavuus ovat päässeet eniten edukseen vaihtuvissa olosuhteissa. Kilpailu-uransa jälkeen tamma kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla kilpailusuoritustensa perusteella, vaikka tamman rakenteessakaan ei ole moitteelle sijaa. Tällä hetkellä tamma toimii jalostuskäytössä kasvattajansa ja nykyisen omistajansa tallissa – jossa se on tehnyt jo kolme varsaa, joista kaksi ensimmäistä on päässyt jo maistelemaan kilpakenttien tuulia. Tamma on periyttänyt hienosti monipuolisuuttaan myös jälkikasvuunsa.

ei. Erakko oli hieman vauhdikkaamman luonteen omaava 148cm korkea rautias suomenhevosori joka jäi säsäkorkeudeltaan siis juuri ja juuri pienhevosmittoihin. Erakko kilpaili nuoruudessaan aktiivisesti etenkin este- ja kenttäratsastuksen parissa, mutta nähtiinhän ori muutaman kerran myös pelkkien kouluaitojenkin sisäpuolella. Rakenteellisesti ori ei ollut mikään ruusunen, mutta sen monipuolisuus ja ratsastettavuus, sekä luonne kompensoivat hyvin oriin rakenteellisia puutteita. Rakenteellisista puutteistaan johtuen Erakko ei ollut kovin monen tamman omistajan suosiossa, mutta se ehti silti jättämään vajaa kymmenkunta jälkeläistä ennen kuin jouduttiin lopettamaan äkillisen vakavan ähkyn seurauksena. Oriin rakenne on kuitenkin melkoisen hyvin pystytty ”kiertämään” oikeilla jalostusvalinnoilla ja oriin kaikki jälkeläiset ovatkin isäänsä huomattavasti korrektimpia.

ee. Serpenttiini oli kujeilevan, jopa hieman ilkikurisen luonteen omaava rautias 146cm korkea tamma, jonka kanssa ei ollut helppoa löytää sopivaa ratsastajaa. Nuoruudessaan lahjakkaaksikin tiedetty hevonen ei meinannut millään päästä omalle tasolleen kilpakentillä omistajan huonojen ratsastajavalintojen takia. Kun sopiva ratsastaja vihdoin löytyi, oli tammalla ikääkin jo reilu kymmenen vuotta. Muutamassa vuodessa tamma ehti kuitenkin ratsastajansa kanssa saavuttamaan koulu- ja estekentillä menestystä aina mestaruustasolla saakka, vaikka kirkkainta palkintoa ei ratsukolle koskaan siunaantunut. Vanhoilla päivillään tamma kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle, eikä menestyksekäs kilpailu-ura tuonut parempaa palkintoa tamman ratsastettavuuden takia. Tamma lopetettiin vanhuuden vaivojen takia 25 vuotiaana, mutta sitä ennen se ehti jättää jälkeensä kuusi jälkeläistä.

t. Pirunkorven Kotitonttu -- s.06.01.2017 (e. Pirttihilla)
t. Pirunkorven Salsa -- s.25.01.2018 (i. Keskiyön Tanssi)
t. Pirunkorven Surusielu -- s.26.03.2018 (e. Surusydän)

KRJ - Kouluratsastus (sijoituksia 46 kpl)

21.02.2017 Pirunkorpi - Vaativa B : 5/40
26.02.2017 Pirunkorpi - Vaativa B : 1/40
04.03.2017 Pirunkorpi - Vaativa B : 2/40
11.03.2017 Pirunkorpi - Vaativa B : 4/40
14.03.2017 Pirunkorpi - Vaativa B : 5/40
03.04.2017 Vähäpelto - Vaativa B : 5/40
03.04.2017 Elfengård - Vaativa B : 6/40
04.04.2017 Elfengård - Vaativa B : 1/40
06.04.2017 Vähäpelto - Vaativa B : 3/40
07.04.2017 Elfengård - Vaativa B : 4/40
08.04.2017 Elfengård - Vaativa B : 5/40
10.04.2017 Elfengård - Vaativa B : 6/40
11.04.2017 Elfengård - Helppo A : 1/40
11.04.2017 Karhumetsä - Helppo A : 2/40
12.04.2017 Kaunovaara - Vaativa B : 6/40
12.04.2017 Karhumetsä - Helppo A : 1/40
13.04.2017 Mustasuo - Vaativa B : 2/40
13.04.2017 Bellgrove - Vaativa B : 4/40
15.04.2017 Mustasuo - Vaativa B : 2/40
18.04.2017 Kaunovaara - Vaativa B : 5/40
18.04.2017 Karhumetsä - Helppo A : 4/40
18.04.2017 Karhumetsä - Helppo A : 2/40
18.04.2017 Bellgrove - Vaativa B : 2/40
20.04.2017 Karhumetsä - Helppo A : 6/40
21.04.2017 Tuiskula - Vaativa B : 5/40
21.04.2017 Kaunovaara - Vaativa B : 4/40
21.04.2017 Vähäpelto - Vaativa B : 6/40
22.04.2017 Tuiskula - Vaativa B : 6/40
22.04.2017 Vähäpelto - Vaativa B : 4/40
23.04.2017 Tuiskula - Vaativa B : 2/40
23.04.2017 Karhumetsä - Vaativa B : 6/40
23.04.2017 Kaunovaara - Vaativa B : 6/40
23.04.2017 Vähäpelto - Vaativa B : 6/40
24.04.2017 Elfengård - Vaativa B : 3/40
25.04.2017 Karhumetsä - Vaativa B : 6/40
25.04.2017 Kaunovaara - Vaativa B : 4/40
26.04.2017 Tuiskula - Vaativa B : 3/40
26.04.2017 Elfengård - Vaativa B : 4/40
26.04.2017 Vähäpelto - Vaativa B : 3/40
27.04.2017 Tuiskula - Vaativa B : 3/40
27.04.2017 Kaunovaara - Vaativa B : 2/40
28.04.2017 Tuiskula - Vaativa B : 6/40
28.04.2017 Mustasuo - Vaativa B : 3/40
28.04.2017 Elfengård - Vaativa B : 5/40
30.04.2017 Karhumetsä - Vaativa B : 1/40
30.04.2017 Tuiskula - Vaativa B : 2/40

ERJ - Esteratsastus (sijoituksia 41 kpl)

21.02.2017 Pirunkorpi - 110cm : 3/50
21.02.2017 Pirunkorpi - 120cm : 2/50
27.02.2017 Pirunkorpi - 120cm : 6/50
02.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 3/50
02.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 2/40
03.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 4/30
03.03.2017 Pirunkorpi - 110cm : 1/50
04.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 120cm : 2/40
05.03.2017 Pirunkorpi - 110cm : 7/50
05.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 2/40
06.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 4/40
06.03.2017 Pirunkorpi - 110cm : 5/50
09.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 120cm : 2/40
10.03.2017 Pirunkorpi - 110cm : 6/50
11.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 2/40
11.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 120cm : 2/40
12.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 120cm : 6/40
15.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 120cm : 1/40
15.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 3/40
16.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 1/40
16.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 3/30
17.03.2017 Pirunkorpi - 110cm : 7/50
17.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 2/50
17.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 120cm : 2/40
18.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 120cm : 6/40
20.03.2017 Pirunkorpi - 110cm : 5/50
24.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 2/30
25.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 4/30
29.03.2017 Pirunkorpi - 120cm : 4/30
11.04.2017 Colorblind - 110cm : 2/30
13.04.2017 Colorblind - 110cm : 1/30
14.04.2017 Colorblind - 110cm : 4/30
17.04.2017 Silverlode, 120cm : 2/30
17.04.2017 Silverlode, 120cm : 4/30
22.04.2017 Silverlode, 120cm : 1/30
22.04.2017 Colorblind - 110cm : 1/30
23.04.2017 Colorblind - 110cm : 2/30
24.04.2017 Silverlode, 120cm : 4/30
25.04.2017 Silverlode, 120cm : 3/30
25.04.2017 Colorblind - 110cm : 4/30
27.04.2017 Colorblind - 110cm : 3/30

KERJ - Kenttäratsastus (sijoituksia 49 kpl)

14.03.2017 Valeron Stud - CIC1 : 5/30
16.04.2017 Valborg, CIC1 : 4/30
17.04.2017 Kisakeskus Lapland - Helppo : 5/30
19.04.2017 Kisakeskus Lapland - Helppo : 3/30
20.04.2017 Kisakeskus Lapland - Helppo : 4/30
21.04.2017 Kisakeskus Lapland - Helppo : 5/30
22.04.2017 Valborg, CIC1 : 1/30
24.04.2017 Turmeltaja - CIC1 : 2/30
25.04.2017 Turmeltaja - CIC1 : 3/30
25.04.2017 Valborg, CIC1 : 5/30
27.04.2017 Turmeltaja - CIC1 : 4/30
01.05.2017 Silverlode - CIC1 : 5/30
02.05.2017 Silverlode - CIC1 : 2/30
02.05.2017 Valeron Stud, CIC1 : 4/30
03.05.2017 Swift Stud, CIC1 : 4/30
03.05.2017 Zurück - Helppo : 4/30
05.05.2017 Swift Stud, CIC1 : 1/30
05.05.2017 Silverlode - CIC1 : 1/30
05.05.2017 Kettula - CIC1 : 3/30
06.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 1/30
06.05.2017 Silverlode, CIC1 : 2/30
06.05.2017 Zurück - Helppo : 1/30
06.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1 : 2/30
09.05.2017 Swift Stud, CIC1 : 2/30
11.05.2017 Swift Stud, CIC1 : 4/30
11.05.2017 Kettula - CIC1 : 1/30
12.05.2017 Zurück - Helppo : 2/30
13.05.2017 Zurück - Helppo : 1/30
13.05.2017 Swift Stud, CIC1 : 5/30
15.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1 : 5/30
15.05.2017 Kettula - CIC1 : 3/30
16.05.2017 Silverlode - CIC1 : 2/30
16.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1 : 2/30
17.05.2017 Swift Stud, CIC1 : 1/30
17.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 1/30
19.05.2017 Silverlode, CIC1 : 3/30
19.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 4/30
19.05.2017 Kettula - CIC1 : 5/30
20.05.2017 Zurück - Helppo : 3/30
20.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 1/30
22.05.2017 Kettula - CIC1 : 3/30
23.05.2017 Kettula - CIC1 : 4/30
24.05.2017 Silverlode - CIC1 : 5/30
26.05.2017 Silverlode - CIC1 : 3/30
26.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 2/30
26.05.2017 Kettula - CIC1 : 3/30
28.05.2017 Kettula - CIC1 : 4/30
29.05.2017 Kettula - CIC1 : 3/30
30.05.2017 Silverlode - CIC1 : 2/30

VVJ - Valjakkoajo (sijoituksia 27 kpl)

01.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
02.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
03.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
04.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
05.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
08.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
09.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
10.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
10.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
11.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
13.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
13.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
14.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
14.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
14.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
15.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
16.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
16.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
19.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
22.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
23.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
23.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
24.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
26.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
27.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
29.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
30.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30

VSN - Näyttelyt (sijoituksia 1 kpl)

02.04.2017 Vähäpelto : RCH, tuom. dookie
virtuaalitalli | virtuaalihevonen
© Pirunkorpi 2016 - Tausta © Amanda Hinault (CC BY-SA 2.0)