Alkuun Jalostusoriit Siitostammat Kasvatustoiminta

Surulaakson Kaipaus #149

KTK II (06/17), ERJ I (03/18), KERJ I (04/18), KRJ I (06/18)© VRL-01080

RotuSuomenhevonen RekisterinumeroVH12-018-1318
SukupuoliTamma OmistajaPirunkorpi (VRL-00033)
Syntynyt, Ikä16.04.2007, 14-vuotias KasvattajaTuontikeskus Alegre (ex-omistaja)
Säkäkorkeus164cm KoulutustasoKoHeA, Re110cm, CIC1, Vaativa Valjakko

Surulaakson Kaipaus, talliporukan kesken lyhyemmin Ipa on erittäin viisas hevonen. Tamma tietää tasan tarkkaan kenen kanssa tulee käyttäytyä ja kenen kanssa koko homman voi heittää täysin lekkeriksi. Erityisesti kaikki uudet tuttavuudet Ipa testaa heti alkuunsa ottaakseen selville miten kenenkin kanssa voi jatkossa sikailla. Ipa on kyllä peruskiltti, eikä varmasti tee pahaa kärpäsellekään, mutta samanaikaisesti se on ilkikurinen hevonen joka pullistelee, karkailee ja mielellään liiskaa hoitajansa karsinan seinää vasten. Etenkin hempeämielisiltä hoitajilta tamma saa kuitenkin kaikki ilkeilynsä välittömästi anteeksi tuijottaessaan toruvaa hoitajaa koiranpentuilmeellä suoraan silmiin.

Ipa muistaa testata myös ratsastajansa vähintään ensimmäisellä ja mielellään vielä toisellakin ratsastuskerralla, koska jos mahdollista voi töistä päästä helpommalla kun ratsastaja ei pysy selässä tai osaa vaatia oikeita asioita. Mikäli tamma joutuu toteamaan että ratsasta on riittävän periksi antamaton luonne, ei Ipa jaksa jatkaa testailuaan kovin kauaa vaan tyytyy kohtaloonsa. Ratsastajan luovuttaessa tamman hölmöilyiden alla saa yleensä joko maistella kentän pohjaa tai vaihtoehtoisesti tamma seisoo lopputunnin järkähtämättä paikoillaan.

Ipan leipälajina on ehdottomasti esteratsastus, jossa se toimii kuin ajatus. Tamma kääntyy vauhdikkaasti ja tarkasti vaikka kolikon päällä ja etenee rytmikkäällä laukalla esteeltä esteelle. Ipan esteratsastusmoodi tulee hyvin esille myös lähestymisissä, jotka ratsastajan huonojen valintojen takia menee totaalisesti pieleen – tamma yrittää aina hypätä vaikka ponnistuspaikka olisi tullut aivan esteeseen kiinni tai liian reunaan. Turhia kieltoja Ipa ei ota koskaan, mieluummin kolisee sitten puomit – vaikka niitäkään tamma ei mukaansa tarkoituksella kahmi. Maastoesteillä ratsastajan tuleekin olla tarkkana lähestymisten kanssa, jotteivat huonot ponnistuspaikat johda hevosen mahdolliseen loukkaantumiseen.

Kun Ipa löytää itselleen sopivan johdonmukaisen ja periksi antamattoman ratsastajan, se on erittäin nöyrä ja kuuliainen hevonen, joka suorittaa myös koulukentillä vähintään keskinkertaisesti jopa vaativia luokkia. Kouluratsastus ei saa tammaa syttymään ja yleensä se onkin hieman tahmea ratsastaa, ellei ratsastaja saa sitä innostumaan esimerkiksi erilaisilla laukkatyöskentelyillä ennen varsinaista suorittamista. Maastossa ja esteillä sen sijaan vauhtia on välillä liikaakin, joten ratsastaja saa varautua toppuuttelemaan tammaa oikein olan takaa.

i. Jokapaikanhöylä
evm - 166 cm, rn
ii. Arpoja
evm - 162 cm, tprt
iii. Puuropää
evm - 155 cm, tprt
iie. Sinimailasen Arpa
evm - 165 cm, tprt
ie. Ennakko
evm - 170 cm, trn
iei. Ajan Aatos
evm - 163 cm, prn
iee. Rokki-Enna
evm - 170 cm, tprn
e. Ikuisesti Impi
evm - 159 cm, vrt
ei. Purkaus
evm - 155 cm, trt
eii. Kilpakosija
evm - 155 cm, vprt
eie. Pellon Purina
evm - 152 cm, trt
ee. Turhamainen
evm - 160 cm, vprt
eei. Lumokuun Lupaus
evm - 156 cm, tprt
eee. Seijan Selitys
evm - 160 cm, vprt

i. Jokapaikanhöylä ei saanut maailman helpointa alkua elämälleen. Ruunikko ori joutui kiertelemään koteja ja kaupan päälle elämään vieläpä oikean kiertolaisen elämää alkuun sirkushevosena. Se kuitenkin todettiin hommaan sopeutumattomaksi jo nuorena pojankloppina ja sai lähteä etsimään uutta uraa emän siipien alta, joka vaikutti tuohon aikaan Sariolassa. 166-senttinen ori löysikin pian kutsumusammattinsa esteratsuna ja uusien omistajien ihmetykseksi leiskautti ensimmäisissä harjoituskilpailuissaan voittajaksi. Siitä alkoi uusi ura todenteolla ja Höylä kilpaili parhaimmillaan jopa 120cm luokissa asti, joka ei kyllä ole yhtään hullummin suomenhevoselta! Höylä ei varsinaisesti ollut pitkän ja loistokkaan kisauransa ohessa siitoskäytössä, joten siltä jäi jälkeläisiäkin vain neljä. Näistä yksi kilpailee esteillä ja muut yleispainotteisesti. Ystävällisen luonteen omaavan orin ainoa ongelmakohta oli läheisriippuvaisuus, jonka vuoksi myös sirkushevosen ura aikoinaan stoppasi.

ii. Arpoja toimi lähinnä sirkuksen maskottina nuorempana ja kohtasi mielitiettynsä Ennakon samoissa pippaloissa. Arpoja lähti sirkuksesta uuteen kotiinsa kolmevuotiaana, koska orin pitäminen siellä oli haasteellista matkustamisen vuoksi ja Sariola suosi pienempikokoisia hevosia, joten 162-senttinen Arpoja muutti uuteen kotiin Vaasaan. Tummanpunarautias ori pääsi ratsutuksen jälkeen kilpailemaan koulua sekä pieniä esteluokkia, muttei varsinaisesti ollut mikään ruusukehai kummassakaan. Sen sijaan hienoa vanhaa sukulinjaa edustava ori kyllä kysytty jalostuksessa ja Arpojalta jäi sirkusvauvojen (3kpl) lisäksi viisi ratsukäytön hevosta, jotka kilpailivat pääasiassa kouluratsuina. Arpoja myytiin myöhemmin, koska omistaja ei ollut tyytyväinen sen ratsastettavuuteen ja etsi nuorempaa kilpahevosta kaverikseen, joten ori sai jälleen lähteä. Tällä kertaa se löysi lopullisen kotinsa mukavan vanhan pariskunnan luota, jonne se pääasiassa lähti viettämään eläkepäiviään, mutta toimi myös maskotin uran ohessa siitoksessa kahden varsan verran. Nämä molemmat jäivät tilalle työhevosiksi, missä iso ja roteva koko oli vain eduksi.

ie. Ennakko oli, kuten jo sanottu, sirkuksen kasvatteja ja syntyi sekä eli koko ikänsä Sariolan omistuksessa. Sen suku on suurikokoista työhevoslinjaista painotukseltaan ja isokokoinen on tamma itsekin (170cm), jota vielä lisää mahtavat jouhet, vuohiskarvat ja leveä rintamus. Ennakkoa ei sen kummemmin oltu ratsuksi koulutettu, sen tehtävä oli tuohon aikaan vetää sirkuksen kärryjä ja aiemmin asuntovaunuja, kun matkat tehtiin vielä kävellen. Ennakon sukulaiset eivät ole kuitenkaan synnynnäistä sirkuskansaa, vaan tamma ostettiin tutunkauppojen myötä Sariolalle 2-vuotiaana. Tummanruunikko tamma on kuvien perusteella erittäin kaunis tumman värityksen kontrastina olleiden vaaleiden, miltei valkoisten jouhiensa ansiosta. Näyttelymenestystä ei tammalla tietenkään ole, mutta voisin arvioida sen kuitenkin olleen rakenteeltaan erittäin hyvälaatuinen ja sopusuhtainen. Työhevostyyppinen tamma oli luonteeltaan erittäin ystävällinen, sosiaalinen ja tuli toimeen kaikkien kanssa, myös sellaisten jotka hieman tammaa ison koon puolesta pelkäsivät. Ennakko tuli myös erinomaisesti toimeen sirkuksen muiden eläinten kanssa.

e. Ikuisesti Impi oli vaativalla tasolla kilpaillut kouluhevonen, joka hurmasi tuomarit liikkeillään ja katsojat sopusuhtaisella rakenteella ja kivalla vaaleanrautiaalla värillään. 159-senttinen tamma ei ihan ollut SM-tasoa, mutta osallistui kyllä muutaman kerran näihinkin kekkereihin. Impin suku on enemmän koulupainotteista, mutta mukaan mahtuu kyllä muutamia estepuolenkin taitajia ja kenttäratsuja. Impiltä jäi varsoja itseltään neljä, joista kolme on kilpaillut yleispainotteisesti koulua ja esteitä. Rakenteeltaan Impi oli hyvälaatuinen, mutta ei aktiivisen kilpailemisen ohessa käynyt näyttelyissä koskaan. Varsoja sen sijaan on palkittu nuorempana varsaluokissa I ja II palkinnoin. Varsat olivat kapasiteettinsa lisäksi haluttuja hyvien periytymisominaisuuksiensa ansiosta ja hyvän luonteen, jota emä niille periytti.

ei. Purkaus oli aikanaan suhteellisen suosittukin siitosoriina ja tummanraudikko ori kilpaili myös hyvän uran yleispainotteisena ratsuna. 155-senttinen ori kantakirjattiin II palkinnolle ja se kiersi pitkään kisoja ennen kuin jäi siitoskäyttöön. Jälkeläisiä siltä jäi kilpailemisen ohessa viitisenkymmentä, joka osoittaa kyllä paremmin kuin hyvin orin suosion jalostuksessa. Näistä neljäkymmentä on kilpaillut ainakin jossakin ratsastuksen lajissa sijoittuen, suurempia kilpailumenestyjiä jälkeläisissä on noin kolme, jotka ovat kaikki toimineet kenttäratsuina. Purkauksen jälkeläiset ovat myös lähes poikkeuksetta periyttäneet hyviä ratsuominaisuuksia ja helppoa luonnetta eteenpäin, joten ei liene ihme, että sen nimi ja jälkeläiset ovat olleet hyvin toivottuja nimiä ratsulinjan hevosten suvuissa. Purkauksen varsoista kaksi on kantakirjattu II palkinnolle tammoista ja oreista useampi.

ee. Turhamainen oli supermukavan luonteen omaava vaaleanpunarautias tamma, joka periytti jälkeläisilleen hyvää käsiteltävyyttä sekä hienot eväät aloittaa kisakauttaan. 160-senttinen tamma oli kilpailijoiden suosiossa hyvän luonteensa ansiosta, mutta ilmeisesti juuri ratsastajien suuren vaihtuvuuden takia ei tamma erityisen hyvin pärjännyt missään lajissa, vaikka kilpaili koulua, esteitä ja kenttää. Onkin spekuloitu olisiko jatkuva ratsastajien vaihtuminen aiheuttanut tammalle jännittymistä tai oliko se kenties hankala matkustaja, kun ei sitä kohtalaisen hyvistä suorituksista huolimatta sen useammin kilpailuissa nähty. Turhan viidestä varsasta kukaan ei saavuttanut mitään suursuosiota, mutta kilpaivat kyllä kohtalaisen hyvällä menestyksellä omissa painotuslajeissaan.
© Jannica

o. Pirunkorven Univaje -- s.20.01.2017 (i. Nukkumatti)
o. Pirunkorven Tuohiukko -- s.22.01.2018 (i. Tuohikotti)
t. Lorun Kaiho -- s.01.06.2018 (i. Palon Puhti)

KRJ - Kouluratsastus (sijoituksia 41 kpl)

21.02.2017 Rósgarður - Helppo A : 5/86
21.02.2017 Colosseum - Helppo C : 6/80
22.02.2017 Colosseum - Helppo B : 4/80
22.02.2017 Verner - Helppo B : 5/30
28.02.2017 KRJ Cup - Helppo B : 17/172
02.04.2017 Gateaway - Helppo A : 2/30
02.04.2017 Gateaway - Helppo A : 4/30
02.04.2017 Elfengård - Helppo A : 5/40
03.04.2017 Gateaway - Helppo A : 1/30
03.04.2017 Elfengård - Helppo A : 6/40
04.04.2017 Elfengård - Helppo A : 6/40
04.04.2017 Elfengård - Helppo A : 4/40
04.03.2017 Daelwyn - Helppo B : 6/40
05.03.2017 Pirunkorpi - Helppo B : 1/40
05.04.2017 Kaunovaara - Helppo A : 3/30
06.04.2017 Gateaway - Helppo A : 2/30
06.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre - Helppo A : 3/30
06.03.2017 Daelwyn - Helppo B : 5/40
07.03.2017 Daelwyn - Helppo B : 3/40
07.03.2017 Pirunkorpi - Helppo A : 4/30
07.04.2017 Vähäpelto - Helppo A : 5/40
07.04.2017 Kaunovaara - Helppo A : 1/30
07.04.2017 Karhumetsä - Helppo A : 2/40
08.04.2017 Elfengård - Helppo A : 4/40
09.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre - Helppo A : 3/30
09.04.2017 Karhumetsä - Helppo A : 5/40
10.04.2017 Vähäpelto - Helppo A : 4/40
10.03.2017 Pirunkorpi - Helppo B : 3/40
10.03.2017 Teilikorpi - Helppo B : 5/40
11.03.2017 Teilikorpi - Helppo B : 5/40
12.03.2017 Pirunkorpi - Helppo B : 3/40
15.03.2017 Teilikorpi - Helppo B : 1/40
16.03.2017 Pirunkorpi - Helppo B : 6/40
17.03.2017 Pirunkorpi - Helppo B : 6/40
20.03.2017 Pirunkorpi - Helppo B : 2/40
23.03.2017 Pirunkorpi - Helppo A : 1/30
26.03.2017 Pirunkorpi - Helppo A : 2/30
21.04.2017 Mörkövaara - Helppo A : 4/30
23.04.2017 Mörkövaara - Helppo A : 4/30
25.04.2017 Mörkövaara - Helppo A : 2/30
25.04.2017 Mörkövaara - Helppo A : 1/30

ERJ - Esteratsastus (sijoituksia 46 kpl)

11.04.2017 Silverlode, 110cm : 1/30
11.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 5/30
12.04.2017 Colorblind - 100cm : 4/30
13.04.2017 Colorblind - 100cm : 4/30
14.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 4/30
15.04.2017 Silverlode, 110cm : 1/30
17.04.2017 Silverlode, 110cm : 1/30
18.04.2017 Silverlode, 110cm : 4/30
18.04.2017 Colorblind - 100cm : 4/30
19.04.2017 Silverlode, 110cm : 1/30
20.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 3/30
21.04.2017 Colorblind - 100cm : 5/30
21.04.2017 Karhumetsä - 100cm : 4/40
22.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 100cm : 1/40
22.04.2017 Karhumetsä - 100cm : 5/40
23.04.2017 Delicate Warmbloods - 100cm : 4/40
23.04.2017 Old Lane - 100cm : 3/40
23.04.2017 Colorblind - 100cm : 1/30
23.04.2017 Colorblind - 100cm : 5/30
24.04.2017 Silverlode, 110cm : 2/30
24.04.2017 Karhumetsä - 100cm : 5/40
24.04.2017 Old Lane - 100cm : 1/40
25.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre - 100cm : 4/40
25.04.2017 Vähäpelto - 100cm : 1/40
25.04.2017 Vähäpelto - 100cm : 5/40
25.04.2017 Old Lane - 100cm : 3/40
25.04.2017 Colorblind - 100cm : 4/30
26.04.2017 Silverlode, 110cm : 1/30
26.04.2017 Karhumetsä - 100cm : 1/40
27.04.2017 Old Lane - 100cm : 5/40
28.04.2017 Vähäpelto - 100cm : 3/40
28.04.2017 Elfengård - 100cm : 1/40
28.04.2017 Silverlode, 110cm : 3/30
28.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 5/30
28.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 5/30
29.04.2017 Karhumetsä - 100cm : 6/40
30.04.2017 Delicate Warmbloods - 100cm : 2/40
30.04.2017 Colorblind - 100cm : 5/30
05.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 5/30
08.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 3/30
09.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 3/30
11.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 4/30
13.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 4/30
16.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 1/30
19.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 3/30
25.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 2/30

KERJ - Kenttäratsastus (sijoituksia 43 kpl)

12.03.2017 Valeron Stud - CIC1 : 2/30
18.03.2017 Valeron Stud - CIC1 : 5/30
23.04.2017 Kisakeskus Lapland - Helppo : 1/30
27.04.2017 Valborg - CIC1 : 3/30
02.05.2017 Silverlode - CIC1 : 5/30
02.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 4/30
04.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 1/30
04.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 2/30
04.05.2017 Swift Stud - CIC1 : 2/30
06.05.2017 Swift Stud - CIC1 : 1/30
07.05.2017 Valeron Stud - CIC1 : 5/30
08.05.2017 Kettula - CIC1 : 4/30
08.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 2/30
11.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 3/30
11.05.2017 Kettula - CIC1 : 2/30
11.05.2017 Kurkijoen ratsutila - CIC1 : 1/30
12.05.2017 Valeron Stud - CIC1 : 1/30
12.05.2017 Kisakeskus Weldon - CIC1 : 2/30
12.05.2017 Swift Stud - CIC1 : 2/30
13.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 3/30
14.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 2/30
14.05.2017 Kisakeskus Weldon - CIC1 : 3/30
15.05.2017 Kurkijoen ratsutila - CIC1 : 4/30
16.05.2017 Kettula - CIC1 : 3/30
16.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 5/30
17.05.2017 Silverlode - CIC1 : 4/30
18.05.2017 Swift Stud - CIC1 : 3/30
20.05.2017 Valeron Stud - CIC1 : 3/30
20.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 4/30
21.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 4/30
21.05.2017 Swift Stud - CIC1 : 5/30
22.05.2017 Silverlode - CIC1 : 5/30
23.05.2017 Silverlode - CIC1 : 5/30
25.05.2017 Kurkijoen ratsutila - CIC1 : 5/30
25.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 1/30
25.05.2017 Swift Stud - CIC1 : 4/30
26.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 3/30
26.05.2017 Kettula - CIC1 : 5/30
27.05.2017 Silverlode - CIC1 : 3/30
27.05.2017 Kurkijoen ratsutila - CIC1 : 3/30
29.05.2017 Kurkijoen ratsutila - CIC1 : 3/30
29.05.2017 Kilpailukeskus Ginger - CIC1 : 1/30
30.05.2017 Swift Stud - CIC1 : 3/30

VVJ - Valjakkoajo (sijoituksia 30 kpl)

01.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
02.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
02.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
03.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
04.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
04.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
04.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
05.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
06.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
07.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
09.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
10.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
11.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
14.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
14.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
19.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
21.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
21.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
21.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
21.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 2/30
22.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
23.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
24.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
25.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
25.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 3/30
26.06.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Kestävyyskoe : 5/30
27.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
28.06.2017 Pirunkorpi - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30
29.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 4/30
30.06.2017 Elfengård - Vaativa Kestävyyskoe : 1/30

NJ - Näyttelyt (sijoituksia 1 kpl)

02.04.2017 Loitsulähde : IrtoSERT, tuom. Kati

13.11.2017 Maanantaimaastolla

Ihana pikkupakkanen kipristeli nenänpäässä kun kannoin hevosille lämpimiä vesiä tarhoihin. Monen lumisateisen päivän jälkeen keli oli vihdoin selkeä, aurinko paistoi lämpimästi kuten muinakin vuosina kevään tehdessä tuloaan ja ilmassa ei ollut pienintäkään tuulenvirettä. Keli houkutteli lähtemään maastoon, joten siitä se ajatus sitten lähti. Talliorj… siis tallitytöt eivät usein päässet meillä hevosen selkään, mutta tänään ajattelin tehdä poikkeuksen sillä kaipasin itselleni seuraa maastopoluille ja toki olin ollut kerrankin aktiivinen, joten tytöille jäi tallihommilta aikaa myös muuhun. Lampsiessani talliin hakemaan viimeisiä vesiä hevosille, törmäsin lähes kirjaimellisesti tallin oven suulla pönöttävään Fransiin. ”Jessus että sunkin tarvii aina seistä tasan keskellä tietä” kirosin miehelle samalla kun kiristin vauhtiani kohti pesukarsinoita. Mies sen sijaan ei vastannut mitään vaan loi minuun pistävän pahaenteisen katseen ja poistui tallin ovista pihalle.

Tallitytöt Tessa ja Peppi sattuivat olemaan sopivasti matkan varrella, joten huikkasin tytöt hakemaan Suvilinnun, Aarian ja Kaipauksen sisälle ja laittamaan kuntoon maastoilua varten. Käsky ei sinänsä tyttöjä yllättänyt, mutta kumpikin jäi tuijottamaan minua monttu auki, kun totesin samaan hengenvetoon että kaivaisivat itsellensä kypärät satulahuoneen kaapeista ja pukisivat lämmintä päälleen. Onneksi myös alkuperäinen käskyni meni tyttöihin perille ja he sinkosivat matkaan kuin tuli hännän alla kuin peläten että pyörrän puheeni.

Kun hevoset olivat vihdoin valmiina, saivat tytöt valita itsellensä ratsut Suvilinnun ja Aarian välillä, samalla kun itse valmistauduin jo kapuamaan Kaipauksen selkään. Ollessamme kaikki ratsailla, otin tietysti kärkiratsukon paikan ja johdatin joukon lähimetsän lumisille poluille. Aikamme käveltyämme, kysyin tytöiltä haluaisivatko he ottaa pätkän ravia ja myöhemmin myös laukkaa? Vastaus kuului kuin yhdestä suusta; ”joo!”. Niinpä kannustin Kaipauksen lennokkaaseen raviin, Aaria ja Suvilintu perässä. Pakkanen pureskeli ikävästi poskipäissä ja silmistä valuva vesi jäätyi nipistellen poskille – siitä huolimatta keli ja vapauden tunne peittosivat pienet murheet alleen hetkessä.

Reippaiden ravi ja laukkapätkien jälkeen vilkaisin taakseni ja huomasin perässä tulevien tammojen selässä kaksi punaposkista tyttöä, joiden naamat säihkyivät kuin Naantalin aurinko. Huikkasin tytöille että suunnistaisimme seuraavaksi takaisin tallille, mutta lupasin että hyvin menneen reissun kunniaksi he pääsisivät jatkossakin nauttimana hieman enemmän hevosten selässä keikkumisesta ja mahdollisesti tulevaisuudessa pitäisin heille jopa muutaman ratsastustunnin Pirunkorven hevosilla. Kumpikin tytöistä kiittivät niin maastoreissusta kuin lupauksestani päästä uudelleenkin hevosen selkään.

Tallilla tytöt saivat hoitaa yhteistuumin hevoset takaisin tarhakuntoon ja itse suunnistin leveästi hymyillen toimistoon juomaan kupin kuumaa kaakaota.

24.12.2017 Laatuaikaa, joulun taikaa

Aamutuimaan laitoin kotosalla riisipuuron kiehumaan ja keitin kupillisen vahvaa kahvia. Glögi, ehkä hieman terästettynä olisi sopinut paremmin mutta tarkoitus oli suunnata vielä tallille tekemään ehkä jotain järkevääkin. Saatuani syödäkseni pukeuduin lämpimästi ja suunnistin ulos ovesta. Kävelin verkkaisin askelin kohti tallia jossa Frans ja lauma tallityttöjä olivat jo työntouhussa. Tallissakin tuoksui joulu, piparit, kuusenhavut ja glögi, voi luoja.. Suunnistin kiireesti toimistoon nappaamaan viimeisen mukillisen glögiä kattilasta ja kuin varkain sujautin pöydällä olevasta korista piparin suuhuni. Taivaallinen makunautinto.

Pakkasesta huolimatta päätin, että lähtisimme Ipan kanssa kuusen hakuun lähimetsään, joten hain tamman tarhasta. Harjasin tamman pikaisesti, laitoin sille suitset päähän ja hiihtovaljaat selkään. Tässä kohtaa Frans tuli viereen irvimään; ”Mitähän arvon neiti meinaa noilla typerän näköisillä virityksillä oikein tehdä?”. ”Sen näet sitten myöhemmin” vastasin huolettomasti takaisin näyttäen miehelle samalla henkistä keskisormea. Nappasin vielä pienen retkikirveen vyötärölleni ja suunnistin tamman vanavedessä ulos tallista.

Tallin takana olevassa metsässä tiesin olevan useammankin kivan näköisen kuusen, sillä olin katselut niitä jo kesästä saakka sillä silmällä – tiesin siis hyvin pien mihin suuntaan lähtisimme kuusenhakureissuun. Vaikka joulu olikin erittäin niukkaluminen, voisi melkein sanoa että lumeton – se ei haitannut minua pätkääkään. Oikeastaan lumettomuudesta oli juuri tänään pelkkää hyötyä, sillä säästyimme Ipan kanssa pahemman luokan kunnon kohotuksesta. Sopiva kuusi löytyikin melko pian ja laitoin retkikirveen töihin Ipan katsellessa ähellystäni hyvän matkan päästä puuhun sidottuna. Kun kuusi oli vihdoin nurin, sidoin sen tiukasti Ipan hiihtovaljaisiin ja lähdin taluttamaan tammaa takaisin tallille.

Tallin pihassa irrotin kuusen valjaista ja vein Ipan sisälle Tessan hoidettavaksi sillä välin kun kannoin kuusen toimiston nurkkaan sille varatulle paikalle. Tallitytöille jäin vielä loppuvuorosta kuusenkoristelu, mutta pienet paketit piilotin kuusen alle heitä odottamaan ennen kuin lähdin kotiin joulun viettoon.

27.02.2018 Maaliskuun laatuarvostelut lähestyvät

Pirunkorven hevosia on nyt alkuvuodesta valmisteltu hiki hatussa kohti laatuarvosteluita ja pikkuhiljaa alkaa taas olla kaikki valmista maaliskuun tilaisuuksia silmällä pitäen. Natalian kanssa on lyöty viisaat päämme yhteen ja todettu että maaliskuussa laatuarvosteluihin raahattavat hevoset ovat kenttäratsastuksen (KERJ) osalta Variini ja Ruoholan Suvilintu joilla on ainoina tallin hevosina vaadittavat jälkeläisnäytöt kasassa. Kumpikin tamma on tällä hetkellä fyysisesti erinomaisessa kunnossa ja niillä treenataan edelleen säännöllisesti, vaikka kumpikaan ei enää kilpaile vaan keskittyvät lähinnä oloneuvoksia olemiseen ja varsojen tekemiseen. Variini palkittiinkin jo helmikuussa ERJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, joten samansuuntaista jatkoa toivotaan myös tulevissa koitoksissa.

Esteratsastuksen (ERJ) osalta laatuarvostelutiimi on myös tammapainotteinen, sillä tilaisuuteen on päätetty viedä edelläkin jo mainittu Ruoholan Suvilintu, mutta sen lisäksi Haihattara, Aaria ja Surulaakson Kaipaus pääsevät mukaan karkeloihin. Suvilintu saakin etuoikeuden olla koko poppoon ainoa ”tuplabuukattu”, eli saamme jännittää tamman tulevaan menestystä kaksin verroin. Haihattara on viimeaikoina saanut keskittyä lähinnä varsahommiin, eikä sen kanssa ole paremmin treenattu. Perus kunto tammalla kuitenkin on hyvä ja toivomme että se riittää vaadittaviin suorituksiin. Aaria ja Surulaakson Kaipaus sen sijaan ovat tammikuun varsatauon jälkeen olleet koko helmikuun aktiivisessa treenissä, joten niillä ei pitäisi olla hädän päivää ainakaan kunnon suhteen.

Ennen laatuarvosteluita tammat saavat kuitenkin jokainen pitää n. viikon yhtäjaksoisen lepojakson, jonka jälkeen niiden kanssa hiotaan viimeiset päivät tiiviisti laatuarvostelua varten vaadittavia kuvioita. Koko tallin poppoo pitää peukut ja varpaat pystyssä tammoille ja toivoo niille tsemppiä ja menestystä!

virtuaalitalli | virtuaalihevonen
© Pirunkorpi 2016 - Tausta © Amanda Hinault (CC BY-SA 2.0)