virtuaalitalli, a SIM-game stable | virtuaalihevonen, a SIM-game horse

ID #76

Crayon Vidar


© Gál Ildikó


RotuRuotsalainen puoliverinen RekisterinumeroVH14-043-0073
SukupuoliOri OmistajaRamant Warmbloods, Cannabia (VRL-00033)
Syntynyt, Ikä18.04.2014, 9-vuotias KasvattajaCrayon (www)
Säkäkorkeus163cm Koulutustasoko: Grand Prix re: 90 cm ke: Aloittelijaluokka
i. Strangeland 'If
swb
ii. Szantazowac
old
iii. Zagrożenie Raz
old
iie. Królowa Zlota
old
ie. Vems Rosmarin
swb, YLA 3
iei. Risfärder '11
swb
iee. Rosenkran SWE
swb
e. Viktoria Halden
swb
ei. Wellington
swb
eii. Kingston
fwb
eie. Wayback
swb
ee. Big Dream Believer
kwpn
eei. Believe Me
kwpn
eee. Eternal Dream
kwpn
t. Wolf's Cheetah s.03.03.2015 (e. Wolf's Savannah)
t. Ramant Adalia s.05.04.2015 (e. Crayon Adira)

Kouluratsastuksessa 6857.34 ominaisuuspistettä (tasolla 11)

Kasvattajan kommentti Vidarista: "Vidar on helppo käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa. Orimaiset tavat rajoittuvat lähinnä ohi kulkeville hevosille hörisemiseen. Ratsuna Vidar esiintyy mielellään kaikille, joten sen upeat liikkeet tulevat varmasti esille kilpakentillä." Yleisesti ottaen Vidar on huomionkipeä, karismaattinen ori, joka ei ihmeitä vaadi, mutta kummasti niitä tekee. Se on esiintyjä pahimmasta, tai parhaasta päästä, miten sitä haluaakaan katsoa. Hoitaessa orin esiintyjäluonne tulee hieman tielle, kun sen pitää näyttää aina niin hyvältä ja hienolta, että saattaa hetkeksi unohtaa olevansa hoidettavana. Kevyt nappaisu lavalle palauttaa Vidarin kuitenkin maan pinnalle ja pääasiassa se seisookin rauhallisesti paikallaan. Ori seurailee aina tarkasti tallin tapahtumia, mutta ei ole mikään machomies. Se toki aina hieman ryhdistäytyy tammojen kulkiessa ohi ja hörisee miehekkäästi, vaan ei sen enempää. Muille oreille Vidar hieman luimistelee ja saattaa näyttää hampaitakin, mutta myöskään niille ei hevonen ala kummemmin uhitella. Kaiken kaikkiaan hyvin helppo ori käsitellä, kunhan tarvittaessa hillitsee esiintymisentarvetta.

Ratsuna Vidar onkin parhaimmillaan ja sen selässä on ilo istua. Ori suorittaa ehkä hieman liiankin vakavissaan vaikka kyse olisi yksinkertaisesta siirtymisharjoituksesta, mutta ainakin se on näyttävä, hyväliikkeinen hevonen joka kuuntelee ratsastajaa. Vidar ei koskaan lähde sooloilemaan omiaan, vaan tekee tarkasti kuten pyydetään. Jos virheitä tulee, ne ovat ratsastajasta kiinni sillä ori tekee ratsastajan mielen mukaan. Ainoa vika orissa on sen hienoinen ylisuorittaminen, Vidar saattaa puhtaan kootun ravin sijaan esittää etujalkoja lennättävää show-ravia. Tällöin sitä täytyy vain rauhoitella istunnalla ja keskittää sen huomio ratsastajaan muuttamalla apujaan hieman. Yliesitystä tapahtuu vain Vidarin unohtaessa ratsastajan ja keskittyessä yleisöön, oli se sitten katsomossa tai kissa kentän aidalla. Kiinnittämällä orin huomion itseensä se alkaa taas tehdä hommiaan kunnolla, tosissaan, mutta kuitenkin tarpeeksi hillitysti. Kisapaikoilla Vidarista löytyy pörheyttä, jota se ei kotona näytä, mutta käsiteltävyys siinä on aina yhtä hyvä.

Luonteesta kiitos Suprantin väelle.

28.06.2014 - Kouluvalmennus, valmentajan áreena
Pulmu toi valmennettavakseni nuoren Vidar oriin, jonka kanssa olisi tarkoitus tehdä vain perusjuttuja. Aloitettiin verrytelemällä ensin käynnissä ja sitten ravissa. Käynnissä ratsukko teki paljon ympyröitä ja pysähdyksiä, jotta Vidar saadaan rennoksi ja kuuliaiseksi. Heti alkuun orista huomasi, miten se keskittyi ratsastajaansa ja unohti ympärillä olevan hälinän. Annoin ratsukolle käskyn siirtyä raviin, Vidar pompsahti seuraavaan askel-lajiin ilmavasti. Ratsukko sai hetken ravailla mielensä mukaan, tehden kuitenkin ympyröitä sekä asetuksia molempiin suuntiin. Tämän jälkeen lähdettiin työstämään väistöjä ravissa. Vidar teki työtä käskettyä, kaartoi kaulansa ehkä hieman liian alas, jolloin Pulmun keskittyminen siirtyi hevosen väistättämisestä muotoon. Hetken aikaa Pulmu taisteli oriin kanssa, mutta sai sen taas oikeanlaiseen muotoon ja jatkettiin väistöistä. Seuraavaksi siirrytiin siirtymisiin : harjoitusravi- lisättyravi- käynti- laukka. Vidar teki aluksi tehtävän hienosti, mutta sitten lisätty ravi alkoi olemaan järjetöntä kipityksen tyylistä, mutta venytettyä. Pulmu istui satulaan tiukemmin, antoi hieman puolipidätteitä ja ori alkoi taas toimia. Tehtävä onnistui lopulta erittäin hienosti ja ratsukko sai vetää omatoimisen loppuverkan.

01.07.2014 - Kouluvalmennus, valmentajan áreena
Vidar ja Pulmu ravaili kentällä itsenäisesti. Katselin hetken heidän verryttelyään, kunnes aloitimme itse valmennuksen. Aloitettiin käynnissä takaosa- sekä etusosakäännöksillä. Vidar teki hienosti tehtävät, mutta muutaman yrityksen jälkeen Pulmun keskittyminen katosi kuin tuhka tuleen. Tämä johti taas Vidarin venkuloimiseen, mutta molempien rauhoituttua tehtävä onnistui moitteettomasti. Jatkettiin hieman ravitehtävillä, mm. väistöjä sekä sulkutaivutuksia. Vidar teki hienosti tehtävät sekä Pulmu keskittyi antamaan oriille oikeat avut. Jatkettiin laukkatehtäviin, tehtiin taas väistöjä sekä ratsukko harjoitteli vaihtoja. Vidar toimi hienosti, Pulmu teki vaihtoavut hieman eritavalla, miten orille oli opetettu, joten tehtävä meni mönkään. Neuvoin Pulmua tekemään hieman toisella tavalla ja vaihdot onnistuivat. Kokeiltiin sarjavaihtoja, jotka myös onnistui erittäin nätisti. Jatkettiin vielä hetki ravissa, tehden siirtymiä harjoitusravi- lisätty ravi- harjoitusravi. Nämä onnistui ongelmitta, siirtymiset oli pehmeitä ja helposti huomattavissa. Lopuksi saivat tehdä itsenäisen loppuverkan.

02.07.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Freetu
Heti alkuverryttelyssä Vidar liikkui pitkin ja pehmein askelin. Ori taajaliikkeisyyden vuoksi kehotin Pulmua pysymään isoilla kaarilla, jotta ori ehtisi vertyä kunnolla ennen pienempiin ympyröihin siirtymistä. Nuoren orin vertyessä se paljastuikin aika taipuvaiseksi tapaukseksi, kunhan vain oli päässyt lämpiämään kunnolla. Se selkeästi halusi miellyttää ratsastajaansa ja esitellä osaamistaan. Kehotin Pulmua aina kehumaan miellyttämisenhaluista oria, sillä kehuista se selkeästi motivoitui entisestään. Jatkoimme hommia avotaivutuksilla ja suoristuksilla keskihalkaisijalla. Suoruuden kanssa oli hetki pientä hakemista, mutta kun Pulmu tarkisti oman suoruutensa ja tuki oria enemmän vasemmalta puolelta, minne se oli vähän kallellaan. Avoissa Vidar oli mukavan taipuisa eikä niissä ollut erityistä ongelmaa käynnissä eikä ravissakaan. Lisäsin keskihalkaisijalle myös kaksi pysähdystä, joiden aikana ratsukon on seistävä täysin paikoillaan muutama sekunti, minkä jälkeen siirtyä sulavasti takaisin raviin. Tässä Pulmun tuli olla tarkkana, ettei orille tullut väliaskelia käynnissä ravisiirtymän aikana. Kun pysähdykset alkoivat sujua, sai Pulmu nostaa laukan ja jatkaa siinä avotaivutusta sekä suoruutta keskihalkaisijalla. Kun ratsukko tuli pois keskihalkaisijalta, he saivat välillä jatkaa keskilaukassa toiseen suuntaan ilman avoja, jolloin Pulmun tuli vain varmistaa, että ori laukkaisi tasapainoisesti eteenpäin eikä vaihtaisi laukkaa. Vastalaukkaa kannattaa ottaa paljon omaan treeniinkiin mukaan tasapainon kehittämiseksi. Myöhemmin keskihalkaisijalla suoruuden lisäksi otettiin mukaan pysähdys, josta uuden laukan nosto ja myötälaukassa seuraavaan kierrokseen. Pitkällä sivulla edelleen avotaivutusta. Pikkuhiljaa jätettiin siirtymä pois ja Pulmu sai vaihtaa laukan askeleessa, mikä sujui ongelmitta. Vidar kuitenki meinasi hieman lämmetä näistä jutuista ja Pulmu sai tehdä selkeät pidätteet ennen avojen tekemistä, jotta ori ei vain juoksisi niistä ohi. Lopulta he saivat siirtyä raviin ja aloittaa loppuverryttelyt kevyessä ravissa.

04.07.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Freetu
Jatkoimme tänään Pulmun ja Vidarin kanssa. Alkuverryttelyjen jälkeen ratsukko sai alkaa tekemään siksak-pohkeenväistöjä keskihalkaisijalla. Näissä Pulmun tuli kiinnittää huomiota nopeisiin suoristuksiin väistöjen välissä ja siihen, että orin kaula pysyisi suorana kaikesta huolimatta. Vidar väisti ihan kohtalaisesti, tosin aluksi sen takajalat toimivat hieman hidastetussa moodissa. Pikkuhiljaa se kuitenkin alkoi vertyä ja väistöt parantua kerta toisensa jälkeen. Pitkillä sivuilla Pulmu sai ratsastaa aluksi keskikäyntiä ja myöhemmin raviin siirryttäessä keskiravipätkän. Keskiravissa Pulmun tuli antaa orin venyttää vähän itseään vastapainoksi kootummalle pohkeenväistölle. Tässäkin orilla kesti hetki lämmetä, mutta usean toiston ja pienen takajalkojen kutittelun jälkeen ori antoi kyllä ihan mukavan näköistä keskiravia. Pikkuhiljaa ratsukko sai lisätä väistöaskelia ja vaihtaa suuntaa hieman nopeammassa tahdissa. Tästä olikin sitten helppoa siirtyä laukkaan ja aluksi siinä etsiskellä mukavan pyörivä ja reipastahtinen, etenevä laukka. Pulmu sai tehdä muutamia siirtymiä askellajin sisällä, muutama askel koottua laukkaa ja muutama keskilaukkaa. Vidar oli hyvin kuulolla ja halusi selkeästi miellyttää ratsastajaansa. Taas kehotin Pulmua kehumaa oria paljon äänellä silloin, kun se teki oikein. Ratsukko sai laukata kolmikaarista kiemurauraa aluksi vastalaukassa keskimmäisen kaaren ja myöhemmin vaihtaa laukka myötälaukaksi aina ennen seuraavaa kaarta. Vaihdot sujuivat paremmin kuin eilen, vaikka aluksi Vidar yritti tarjota vaihtoa myös vastalaukkakaaren aikana. Tämä taas vaati Pulmulta omaan istuntaan keskittymistä, minkä jälkeen myös vastalaukka sujui ongelmitta. Lopuksi otettiin vielä muutamia lävistäjiä, joiden aikana Pulmu sai pyytää orilta askeleenpidennystä aina keskilaukkaan asti. Hienosti Vidar kyllä askeltaan pidensikin, vaikka lävistäjän lopussa oleva siirtymä raviin ja sen kautta laukan vaihto uuden suunnan mukaiseksi tuotti aina välillä hankaluuksia orin ollessa sen verran innoissaan työskentelystä. Lopuksi Pulmu sai antaa Vidarille ohjaa ja pyytää sen istunnalla siirtymään raviin loppuverkkoja varten. Kivasti menivät kyllä valmennukset myös tämän orin osalta!

10.07.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana yaren.
Tällä kertaa vastassani oli ihan oikeasti hevonen, jolla kokemus ei ainakaan painanut vielä liiaksi! Pulmu ratsasti nuorella Vidar-orilla, jolla oli vasta alettu vähitellen ratsastamaan ja käymään läpi perusasioita. Siinä mielessä tilanne oli aika ihanteellinen, ainakaan orille ei ollut vielä voinut kehittyä pahemmin mitään vääränlaisia toimintatapoja. Tämä tosin nosti entisestään omia paineitani, sillä nuori hevonen oli varsin helppo myös pilata. Asiaa helpotti se, että Vidar tuntui varsin miellyttämisenhaluiselta ja pyrki tekemään kaiken parhaalla mahdollisella tavalla. Lähdimme Pulmun kanssa liikkeelle siitä, että ottaisimme normaalin keskikäynnin haltuumme, sekä perinteiset pysähdykset ja peruuttamiset. Ori toimi korvat hörössä ja oli herkkä avuille, muttei kuitenkaan lähtenyt rynnimään, jos pohkeet olivat hieman napakammatkin. Ohjeistinkin Pulmua koko ajan maltilliseen ja herkkään ratsastukseen, jottei ainakaan omalla ratsastamisella hevonen muuttuisi kovasuiseksi rautakyljeksi. Jokaisessa välissä laitoin ratsukon myös vääntämään erilaisia voltteja ja ympyröitä, jotta orin saisi taipumaan halutulla tavalla. Nuori hevonen kun monesti tuntui vääntyilevän ja kääntyilevän hiukan miten sattui, mutta Vidarin kohdalla tätä ongelmaa ei kyllä tuntunut olevan. Harjoitusravi oli tahdikasta ja rauhallista, eikä temponlisäyskään saanut ori järemmin villiintymään. Laukka oli kumpaankin suuntaan tasaista ja maltillista, ja Pulmu vahvisti myönteistä menoa entisestään omalla toiminnallaan. Oikeanlainen muoto ei ottanut tosin vielä oikein löytyäkseen, mutta sitä ei näin nuorelta hevoselta voinutkaan vielä olettaa. Varmaa kuitenkin oli, että aika onnistuisi koulimaan tästä hevosesta vielä huippukilpurin!

14.07.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana yaren.
En tiedä, oliko sittenkään oikea ratkaisu pitää Vidarille ja Pulmulle valmennusta vasta illalla. Toki pahin helle alkoi jo hellittämään, eikä meidän näin ollen tarvinnut työskennellä auringonpaahteessa, mutta kuten arvata saattoi, nyt oli ilman vallannut ötökät. Orista oli selkeästi huomattavasti, ettei se nauttinut olostaan, mutta reppana yritti silti parhaansa mukaan miellyttää Pulmua, joka ratsasti sitä eteenpäin itsekin varsin kärttyisästi hyttysiä huitoen. Vidar heitteli päätään rauhattomana ja huitoi hännällään minkä kerkesi, mutta eteni tasaista ravia, kuten siltä oli vaadittukin. Minä olin vuorautunut vaatteideni sisään niin hyvin kuin kykenin ja koitin huudella ohjeita epätoivon vallassa. Ilmahyökkäys oli Pulmua ja Vidaria kohtaan entistä pahempi, kun he siirtyivät pyynnöstäni käyntiin ja suorittivat peruutusta. Ensimmäistä kertaa Vidar yritti hieman sooloilla ja lähteä ennenaikaisesti eteenpäin, mutta eihän sitä siitä voinut oikein syyttää. Vaadin kuitenkin Pulmua ottamaan peruutuksen uudestaan ja päättämään tahdin, eikä tässä tilanteessa Vidar kehdannut käydä enää uudestaan kapinoimaan. Laukan kohdalla kumpikin oli vastaavasti silminnähden iloisia, jäipähän inhottavat itikkaparvet jälkijunaan. Tässä vaiheessa valmennusta tiesin, että varmasti kaikilla olisi ollut jo hinku lopetella, mutta halusin ottaa vielä uuden liikkeen mukaan, jotta ratsukolla olisi hiukan kotiläksyjä opeteltavanaan. Monelle hevoselle toki raviin siirtyminen suoraan peruutuksesta ei ole mikään kovin suuri juttu, mutta tottumaton Vidar olisi mieluusti jatkanut vain käynnissä matkaa. Tällä kertaa annoinkin Pulmulle luvan toimia hieman napakammin ja sieltähän se alkoi vähitellen löytymään, onnistunut suoritus! Ilman muuta en vielä olettanutkaan, että tämä olisi heti ollut täydellinen, joten tämäkin oli jo jotain.