virtuaalitalli, a SIM-game stable | virtuaalihevonen, a SIM-game horse

ID #97

Silverlode Epona

ERJ II (03/15) [lopetettu 25.9.2015]


© Gál Ildikó


RotuSuomalainen puoliverinen RekisterinumeroVH14-031-0088
SukupuoliTamma OmistajaRamant Warmbloods, Cannabia (VRL-00033)
Syntynyt, Ikä11.01.2014, 14-vuotias KasvattajaSilverlode (www)
Säkäkorkeus165cm Koulutustasoko: Helppo A re: 160 cm ke: CIC1
i. Silverlode Remus
fwb
ii. Rum Hooligane
fwb, ERJ III
iii. Xtrem Ke'er
fwb
iie. Kelmpope
fwb
ie. Latin Love
hann
iei. Kangaroo Snap
hann
iee. Ladies Night
hann
e. Arlinda Esmée
bwp
ei. Solitary Motions
bwp
eii. Herder Jongen
bwp
eie. Gestegen Anny
bwp
ee. Stark Reduziert
bwp
eei. Stark Shark
bwp
eee. Shy Calculator
bwp
t. Suprant Femme s.21.04.2014 (i. Wincare's Coffinite)
t. Suprant Ellie s.15.06.2014 (i. Juniper SWA)
t. Ramant Elyse s.15.11.2014 (i. Red Wolfberry Solo)
t. Ramant Eden s.06.12.2014 (i. Dracon Krug)
o. Ramant Perrini s.26.12.2014 (i. Pendulum F)

Esteratsastuksessa ominaisuuspistettä (tasolla )

Epona on todella vaativa ratsu eikä sitä turhaan pidetä tallin yhteistyökyvyttövimpänä tammana. Tammalla ratsastaa lähinnä yksi ja sama ratsastaja, joka on ratsastanut tammaa varsasta lähtien. Epona nostaa metelin erityisesti kisoissa, mikäli sen selkään yrittää kavuta joku muu. Kotikentällä tammaa on saanut muutaman muukin käsiteltyä, joka on onnistunut ihan hyvin. Vaikka Epona onkin hankalahko luonteinen, sen ratsastettavuus on huippuluokkaa. Sen askellajit ovat pehmeitä ja helposti istuttavia, mutta samalla näyttäviä. Vain harvoin Epona on hypännyt kisoissa epäpuhtaan radan ja nämäkin virheet ovat usein johtuneet ratsastajan ohjausvirheestä.

Tamma tarhataan yksin, sillä se on todella itsekeskeinen, eikä pidä siitä että muut vievät huomion pois siitä. Epona haluaa hoidettaessa olla kaiken keskipiste ja se ilmoittaa liian vähäisestä huolenpidosta polkemalla jalkojaan. Hoitajien varpaat ovat usein vaarassa, vaikka tamma ei pahaa tarkoitakkaan. Kavioiden putsaus sekä taluttaminen tarhaan sujuvat ongelmitta, mutta traileria lähestyttäessä Epona pistää ranttaliksi. Sen sisään saaminen vaatii kärsivällisyyttä ja pitkiä hermoja. Epona rauhoittuu melko nopeasti päästyään traileriin. Matkustaminenkin sujuu ongelmitta, mutta perille päästyään Eponan on päästävä heti ulos. Vaikka tamma onkin hieman hallitsematon silloin tällöin, se on silti löytänyt paikkansa tallin väen sydämessä.

Luonteesta kiitos Suprantin väelle.

08.06.2014 Estevalmennus - Valmentajana Tuulia T.

Olit kertonut minulle jo ennen tuntia Eponan olevan hankalasti käsiteltävä ratsu. Tämä tuli selkeästi ilmi etenkin alkulämmittelyjen aikana, jolloin tamma säikkyi miltei kaikkea mahdollista omasta varjostaan lähtien. Pysyit kuitenkin hyvin tyynenä ja sait tamman vähitellen aisoihin. Teidän kanssanne olin suunnitellut sarjaesteiden harjottelua. Tätä varten olin pystyttänyt kentälle kaksi sarjaestettä, joista toinen oli kaksi- ja toinen kolmiosainen. Aloitimme luonnollisesti kaksiosaisella, joka koostui pystystä ja okserista. Lähestymisenne pystylle oli hyvä ja pääsitte tyylikkäästi sen yli. Lähestymisenne okserille ei kuitenkaan sujunut aivan yhtä hyvin ja ajauduitte liian lähelle, jolloin tamma kielsi. Toista yritystä varten kokosit Eponan paremmin, jolloin selvisitte molempien esteiden yli puhtaasti. Selviydyttyänne kaksoissarjasta puhtaasti siirryimme kolmoissarjalle, joka koostui okserista, pystystä ja pensasesteestä. Tamma katseli pensasestettä hieman epävarman näköisesti, joten annoin teille luvan käydä tutustumassa esteeseen ennen sen yli hyppäämistä. Tutkailtuaan estettä hetken Epona rentoutui, joten annoin teille luvan hyppäämiseen. Okseri ja pysty sujuivat ongelmitta, mutta pensaan yli tamma hyppäsin hieman epävarman näköisesti. Komensinkin teidät tulemaan sarjan uudestaan ja tällä kertaa Epona hyppäsikin myös pensaan yli itsevarman oloisesti.

13.06.2014 Estevalmennus - Valmentajana Assi

Viimeisen valmennukseni ennen ansaittua kesälomaa kunniaksi olin päättänyt, että tänään treenattaisiin kontrollia. Kontrollia ennen estettä, esteellä sekä esteen jälkeen. Kun Pulmu siis asteli hankalaksi tituleeraamansa ratsunsa Eponan kanssa kentälle, oli valmentajalla hymy herkässä. Ratsukosta toki näki heti alkuraveissa, että töitä on tehty jo pidempää yhdessä, joten mikään mahdoton valmennus ei tästä tulisi. Nuorehko tamma esitteli tosin jo alkutunnista, mistä hankalan maine johtui saadessaan sätkyt kentänlaidalta ilmaan lennähtäneestä linnusta. Pulmu kuitenkin rennoin ottein sai tamman takaisin kuoseihin, vaikka Eponalla vähän pöllöenergiaa näytti olevan. Kontrolliharjoituksena tänään oli este, jonka edessä oli noin viiden metrin edessä puomi, sekä samoin takana. Laukannosto ravista tapahtuisi vasta ensimmäisellä puomilla ennen estettä, ja käyntiin siirtyminen olisi puomilla esteen jälkeen. Laukannosto sujui ravista hyvin, mutta esteestä Epona imaisi sellaiset energiat itseensä, ettei käyntisiirtymisestä ollut tietoakaan. Ensimmäisillä yrityksillä Pulmu sai tamman aisoihin vasta lähemmäs kentänreunaan, joten tekemistä oli. Mitään poppakonsteja ei tehtävän onnistumiseen ollut tarjolla, mutta päättäväisyydellä ja tarmolla alkoi siirtymäaika esteen jälkeen vähentyä hiljalleen. Kun sallimme vielä laukannoston ravin sijaan käynnistä ennen estettä, sai Pulmu vielä muutaman sekunnin pidemmän kontrolliajan, jolloin siirtyminen takaisin tapahtui viimein myös oikeaan kohtaan. Tämän jälkeen alkoi yhteistyö luistamaan ratsukolla kuin unessa, ja pystyimme lopettelemaan vaativan tunnin suuriin taputuksiin ratsulle ja ratsastajalle.

21.06.2014 Estevalmennus - Valmentajana Jayde

Tarkkailin hieman sinun ja Eponan yhteistyötä, kun ravasit ohi tamman kanssa. Epona ei tuntunut täysin keskittyvän apuihisi, vaikka se näennäisesti tekikin kaikki mitä pyysit. Päätinkin laittaa teille tänään haastetta vastaan - nopeita käännöksiä ja vaativahkoja sarjaesteitä! Epona ei selvästi tykännyt ideasta, sillä jumppasarjalla tamma vaikutti lähinnä tylsistyneeltä. Kun sitten laitoin ristikoita eri askelpituuksilla peräkkäin, sai tammakin enemmän ajateltavaa. Käskin sinun vielä viimeisen ristikon jälkeen ottamaan kurssin kohti pituushalkaisijaa, jossa oli vesieste. Reippaalla laukalla este ylittyi helposti, mutta jumppasarjan jäljiltä Epona oli hieman hidas jaloistaan ja osui veteen.

Pinosin kentälle kattavan valikoiman erilaisia esteitä. Kaksi pystyä lävistäjällä, muuri pitkällä sivulla, aikaisempi jumppasarja korotettuna sekä tietysti vesieste keskellä. Kaiken kattauksen lisäksi laitoin myös sianselän, joka pystytettiin pääty-ympyrälle. Päätin koristella tuon esteen risuilla sekä oksilla, jotta Epona näkisi vähän erikoisesteitäkin. Idea taisi olla melko hyvä, sillä juuri sianselällä tamma epäröi eniten. Muilla esteillä ongelmia tuli lähinnä temmon kanssa, koska hevonen reagoi aina hivenen jäljessä sinun apuihisi. Päätin kokeilla Eponan kanssa samaa kikkaa kuin Deimoksen kanssa - esteen jälkeen välitön pysäytys, sitten eteen ja toisen esteen yli. Kun tämä harjoitus tehtiin suhteutetulla linjalla 90 cm esteillä, tuli Eponaan vähän enemmän tarkkaavaisuutta.

Toisinaan jos jäit vähänkään kädellä jälkeen, tuntui Epona ottavan tästä hirveästi nokkiinsa. Minä sitten keksinkin teettää sinulla pienen tasapainoharjoituksen tähän väliin - ohjat kaulalle, kädet sivulle ja jalustimet pois jaloista. Lopuksi hyppäsit näin silmät kiinni ristikkokujalla. Tasapaino löytyikin sitten paremmin, kun päästiin jälleen radan pariin. Etenkin mutkissa tunnuit saavan Eponaan huomattavasti paremman tuntuman kuin tunnin alussa. Tamma kuunteli apujasi nyt innokkaammin. Ongelmaksi teille kuitenkin jäi pidennetystä laukasta kokoaminen, mikä ei vieläkään sujunut täysin. Päätin siirtää sen ongelmanratkaisun seuraavaan valmennukseen.

24.06.2014 Estevalmennus - Valmentajana Jayde

Tänään jatkettiin siitä, mihin viime kerralla jäätiin. Tunnin aluksi haettiin hyvää tempoa ja tarkkaavaisuutta. Laitoin sinut ratsastamaan enemmän sileällä kuin viimeksi, sillä halusin saada ongelmat ensin kohdattua tätä kautta. Tamma yllättäen kuitenkin oli parempi, mutinoita vastaan ei tullut. Välillä Epona tuppasi vähän ennakoimaan tai olemaan hidas pohkeelle, mutta siirtymisillä sekä nopeilla tehtävillä sait tamman vielä paremmin avuille.

Esteillä ei tuntunut olevan ongelmaa tämän treenin jälkeen. Epona teki hyvää tulosta jumppasarjalla, lisäksi se vaihtoi hienosti laukkaa kahdeksikolla olevalla esteellä. Ainoastaan viimekertainen laukan kokoaminen pidennyksen jälkeen tuntui olevan vielä vähän liian hataralla pohjalla, joten päätin elävöittää tehtävää puomeilla. Tietyn puomin kohdalla piti pidentää laukkaa kunnolla ja hypätä esteen yli, tämän jälkeen toisen puomin kohdalla hidastaa ja sen jälkeen suunnata toiselle esteelle. Konkreettinen merkki maassa auttoi sinua vaatimaan tahtosi läpi, etkä enää vain päästänyt Eponaa hiljentämään tahtiaan omaan tahtiinsa.

Pienen tahtojentaistelun jälkeen oli vuorossa rata. Olin koonnut kentälle erilaisia lähestymisiä sekä linjoja, joiden kanssa sait olla tarkkana askeleista. Jostain syystä kaarevat linjat tuottivat hieman ongelmia, sillä Epona ei taipunut tarpeeksi hyvin pohkeesi ympärille. Uusintayrityksellä sait hiottua rataa vielä paremmaksi.

01.08.2014 Estevalmennus - Valmentajana noah

Tehtävänä Eponalla ja Pulmulla oli valmennuksessa erilaiset erikoisesteet. Halusin nähdä ratsukon yhteistyötä jo ennen valmennusta, joten saavuin paikalle jo verryttelyyn. Verryttelyn loppupuolella rakensin radan, johon kuului erilaisten vesiesteiden ja muurien lisäksi erikoisempia pystyjä ja matala viuhka. Pyysin ratsukkoa aloittamaan ensin hyvällä laukalla erilaisten ratsastusteiden ratsastamisen esteiden välistä. Epona ei vaikuttanut erityisen kiinnostuneilta esteistä, onhan tamma kokenut esteratsu. Kun kenttä oli tullut tutuksi, aloitettiin tehtävä. Tarkoitus oli lähestyä toisia esteitä vauhdikkaasti, ja toisia maltillisemmin. Halusin viedä ratsukkoa mukavuusalueensa ulkopuolelle, joten esimerkiksi pystyesteille tultaisiin sekä rauhallisesti, että tavoitteellisemmin. Vesiesteelle halusin ratsukon lähestyvän paremmassa hallinnassa pelkän vauhdikkaan yli roiskauttamisen sijaan. Epona suoriutui tehtävästä kohtalaisesti, vaikka tamma hakeutui edelleen aikaisempaan tyyliinsä ja esteseen nähden liialliseen vauhtiin. Pyysin ratsukkoa kuitenkin suorittamaan saman tehtävän vielä muutaman kerran ohjeiden kera, ja lopulta yhteistyö rupesikin näyttämään mallikkaalta. Myös pituusesteen ylitys näytti hallitulta ja säästeliäältä, tällä tyylillä varmasti jaksaisi useammankin pituusesteen peräkkäin!

06.08.2014 Estevalmennus - Valmentajana noah

Perusharjoituksia unohtamatta, tänään on siis vuorossa perusradan ratsastaminen. Ensin ratsukko suorittaa tehtävää maltillisesti ja hyvät lähestymiset huomioiden. Seuraavana vuorossa on aikaa vastaan ratsastaminen, jotta nähdään tarttuuko ratsukolle mitään mieleen aikaisemmasta hallinnasta. Pulmu ja Epona olivat jo verrytelleet, joten päästiin suoraan töihin. Yksinkertainen rata koostui erilaisista pystyesteistä ja sarjoista. Ratsukolla oli alussa vähän vaikeuksia yhteistyön kanssa, mutta maltillisella rauhallisuudella ja muutamalla ympyrällä Pulmu selvitti Eponan kenkkuilun hienosti. Kun Eponakin oltiin saatu tekemiseen mukaan, lähti ratsukko ensimmäistä kertaa radalle. Ratsukon lähestymiset ja hypyt olivat hienoa katsottavaa, vaikka toisinaan vähän epätasapainossa Eponan mielipiteiden takia. Kun rata oli hypätty muutamaan kertaan, oli aikaratsastuksen vuoro. Nyt ratsukko vasta näyttikin kyntensä, tiukista kurveista ja erikoisista lähestymisistä huolimatta Epona suoritti täysin puhtaan radan ja vielä melkoisella ajalla. Toisella aikaradalla suoritus oli samanlainen, joten pitää se uskoa, että tässä on ratsukko joka todella pärjää kilpailuissa. Jatkakaa samaan malliin!

05.09.2014 Estevalmennus - Valmentajana yaren

Olin valmistautunut jo pahimpaan, kun Pulmu asteli hiekkakentälle mustankimon tammansa kanssa. Nainen oli varoitellut minua jo ratsunsa hankaluudesta etukäteen, mutta todennut myös sen, ettei hänellä useinkaan ollut nykyisin vaikeuksia Eponan kanssa, koska luottamus oli syntynyt kaksikon välille jo aikoja sitten pitkän yhteisen taipaleen ansioista. Kaikesta huolimatta halusin näin ensimmäisellä valmennuskerralla kuitenkin pelata varman päälle ja teetättää ratsukolle melko yksinkertaisia harjoituksia. Seurailin tarkkaavaisena Eponan menoa Pulmun ratsastaessa sillä alkuverryttelyitä ja täytyi minun vain todeta, etten huomannut merkkiäkään huonokäytöksisestä hevosesta. Tämän täytyi kertoa siitä, että Pulmu totta totisesti oli voittanut tämän nuoren kaunokaisen luottamuksen, eikä tamma kokenut mitään syytä alkaa hankalaksi. Askeleet olivat ilmavat ja paikoitellen minusta tuntui siltä, että olisin voinut toimittaa vain katsojan roolia ja antaa silmän levätä rauhallisessa ja tyylikkäässä menossa.

Halusin aluksi nähdä, minkälaisesta hyppääjästä oli kyse ja miten Epona suoriutuisi jumppasarjasta. Olin rakentanut sarjan muutamasta esteestä, jotka eivät olleet niin korkeutensa kuin etäisyyksienkään puolesta hankalia hypätä. Ratsukko lähti hyvässä temmossa eteenpäin ja Epona hyppäsi kauniissa kaarteessa esteen yli ilmaan minkäänlaista vaaraa ylimmän puomin tiputtamisesta. Etujalat tuntuivat olevan hyvässä hallinnassa hevosella itsellään ja se selkästi tiesi, mitä teki. Myös laukka oli rytmikkään rauhallista ja Epona ei turhia kiirehtinyt seuraavalle esteelle. Näin Pulmun ilmeestä, että hän oli selkeästi hyvin ylpeä omasta hevosestaan. Naisen ei tarvinnut kuin melkein vain myötäillä ja vain pienin pidättein hän piti huolen, ettei hevonen lähtisi vahingossakaan kiihdyttelemään tai ajattelisi, että ratsastaja olisi täysin riepoteltavissa. Muutaman jumppasarjan jälkeen halusin vielä keskittyä kokeilemaan muutamia temponvaihteluita ja kokeilinkin niin suurentaa kuin pienentää sarjan esteiden välejä. Ongelmia ei tuntunut olevan näissäkään tapauksissa, joten ainakin tiesin, että seuraavalla kerralla olisi mahdollista siirtyä jo huomattavasti vaikeampien tehtävien pariin.

10.09.2014 Estevalmennus - Valmentajana yaren

Mitäs sitä suotta aikailemaan hyvän ratsukon kanssa! Koska Eponalla tuntui olevan hyppytyyli täysin hallinnassa, eikä vauhdinkaan osalta ongelmia ollut, halusin laittaa ratsukon näyttämään taitojaan varsinaisella radalla kera hiukan hankalampien esteiden parissa. Pulmu tuntui hiukan hermoilevan katsellessaan esteitä, joita raahasin kentän laidalta kentälle ja taisi jossain vaiheessa keskittyä vain pelkästään tammansa alkuverryttelyihin pitääkseen hermonsa kurissa. Pian kenttä oli täynnä normaalien pystyjen ja oksereiden lisäksi myös sianselkä, trippeli, neljän esteen sarja sekä vesihauta, jossa tosin veden asemaa hoiti sininen pressu. Epona tuntui hieman hermostuvan epämääräisen pressun kohdalla, eikä Pulmunkaan jäykkyys auttanut asiaa. Niinpä päätinkin muutaman lämmittelyhypyn jälkeen antaa kaksikon tutustua pystyttämääni esterataan kaikessa rauhassa ilman turhempia hätiköimisiä. Tamma haisteli pitkän tovin maassa retkottavaa muovia ja käänteli korviaan epäluuloisesti tuulen tarttuessa hitusen siihen ja aiheuttaen rapisevan äänen.

Kun kaksikko palasi vihdoin luokseni edelleen hiukan epävarmana omasta onnistumisestaan, kannustin heitä vain rohkeasti tekemään parhaansa ja koska en voinut kovinkaan paljon vaikuttaa Eponan rentoutumiseen, keskitin tsemppailuni lähinnä Pulmulle. Nainen nyökytteli pälyillen esteitä, mutta nosti tasaisen laukan siinä vaiheessa, kun annoin heille luvan lähteä suorittamaan rataa. Epona vaikutti tällä kertaa vähemmän yhteistyökykyiseltä, mutta Pulmu koitti olla huomioimatta tätä seikkaa, yritti vain parhaansa mukaan saada puoliverisen puolelleen. Hypyt olivat edelleenkin lähes täydellisiä, eikä edes sianselkä, joka vaati hypyltä kunnon pituutta, ollut ongelma. Vasta vesihaudalla huomasin ensimmäisen kerran, että Epona osasi olla yhteistyökyvytön otus jopa Pulmunkin kanssa, jos vain niin päätti. Lähestyminen oli jo silkkaa tuskaa, sillä tamman jalat tuntuivat liimautuvan hiekkakentän pohjaan, eikä Pulmun avut saaneet vastaukseksi kuin korvien armotonta luimistelua ja jopa pienimuotoista pomppimista. Kävelin kaksikon luokse ja pyysin Pulmua vain yhä uudestaan ja uudestaan lähestymään esteelle, välillä antaen Eponan käydä haistelemassa sieraimet suurina tuota kammoksuttavaa asiaa. Lopulta Pulmu sai vauhdin pysymään ja vaikka hetken näyttikin, että Epona tekisi viime hetkellä sivuloikan päin vieressä olevaa estettä, se hyppäsi kuin hyppäsikin ja tekikin sen vielä tyylillä. Pulmu oli yhtä yllättyneen näköinen kuin itse hevonenkin ja minä vain nauroin heleästi antaen taas ylistyssanojen kuulua.

08.10.2014 Estevalmennus - Valmentajana Víva

Minun pystyttäessä viimeistä estettä, kentälle saapui ratsukko, jolle minulla oli tarkoitus pitää estevalmennus. Katselin mustankimoa tammaa sekä tuttua ratsastajaa Pulmua, jota tervehdinkin reippaasti. Saatuani esteen kasaan, pyysin Pulmua verryttelemään ratsunsa itsenäisesti, minun siirtyessäni kentän reunalle. Epona oli jo heti verryttelyiden aikana hyvin mahdoton tapaus, sillä se säpsyili kentän jokaista nurkkaa ja tuulessa lentäviä lehtiä. Pulmulla olikin täysi työ tamman hillinnässä, ettei se olisi kiitolaukannut kentän toiseen päähän. Kun Pulmu pysyi kaikesta huolimatta Eponan selässä tyynen rauhallisena, alkoi tammakin pikku hiljaa rauhoittumaan ja tajuamaan, ettei sillä ole mitään hätää. Kun tamma rentoutui, päätettiin Pulmun kanssa yhteistuumin alkaa hyppäämään. Olinkin saanut aikaan melko normaalin radan, johon kuului pystyjä, oksereita sekä trippeleitä. Ennen radalle menoa laitoin ratsukon hyppäämään kaksi 100cm korkuista verryttelyestettä. Verkkahypyt eivät alussa meinanneet onnistua sitten yhtään, sillä Epona päätti lähestyä esteille holtittomasti ja melko hurjalla vauhdillakin, hypäten myös tietty reilulla ilmavaralla. Pulmulla olikin onni matkassa, sillä hän ei tipahtanut tuon hurjimuksen kyydistä kertaakaan vaikka siltä se välillä näytti. Kun Pulmu oli saanut rauhoiteltua ratsuaan hieman, alkoi hyppääminenkin sujumaan paremmin. Hetken hyppyjen jälkeen päätimme Pulmun kanssa siirtyä varovaisesti 160cm korkuiseen rataan.

Alussa annoin ratsukon hypätä radan kolme estettä, joiden hyppäämisessä ei tullut ongelmaa. Vasta sen jälkeen päästi Pulmun ja Eponan hyppäämään koko rataa. Alussa vauhti oli taas melko hurjaa, mutta loppua kohden alkoi Eponakin rauhoittumaan, jolloin tamma lähestyi esteitä reippaasti, mutta tasaisesti. Annoin ratsukon hypätä rataa pari muutakin kertaa, jonka jälkeen oli valmennuksen loppuminen sekä loppuverryttelyiden vuoro.

12.10.2014 Estevalmennus - Valmentajana Emmu

Tänään saavuin Suprantin maneesiin valmentamaan Miljaa ja Eponaa. Olin paikalla hyvissä ajoin rakentamassa ratsukolle rataa ja juuri, kun olin viimeistelemässä rataa ja tarkistamassa estevälejä, he tulivat maneesiin. Alkukäyntien aikana kävelin ratsukon vierellä ja tiedustelin heiltä mahdollisia työstettäviä asioita. Milja kertoi Eponan haastavasta ratsastettavuudesta ja pääsinkin tämän havaitsemaan itse ratsukon alkuverryttelessä. Epona näytti suorastaan haistattavan ratsastajalleen pitkät ja ravasi kuin kameli konsanaan pitkällä kaulalla heitellen päätään. Se oli erittäin epätasainen ja tuntui ottavan itseensä, mikäli ratsastaja sitä yhtään yritti ruotuun laittaa. Milja kuitenkin ratsasti poukkaroivaa tammaa osaavasti ja saikin tämän pian rauhoittumaan ja hakeutumaan pyöreäksi, jolloin sen laadukkuus tuli jo alkuverryttelyiden aikana esille. Eponalla oli todella näyttävät liikkeet ja rauhoituttuaan se kuunteli ratsastajansa pieniäkin apuja tarkasti ja täsmällisesti. Kun tamma oli vertynyt, pääsimme aloittamaan varsinaisen työskentelyn.

Työskentelimme aluksi puomeilla, joilla haimme Eponaa vieläkin tarkemmin ratsastajansa avuille kuulolle ja pääsimme työstämään sen laukkaa. Tamma paranikin entisestään ja sen laukka oli todella hyvää. Se pidensi ja lyhensi laukkaansa hyvin pienistä avuista ja toimi muutenkin yhteistyössä ratsastajansa kanssa. Puomityöskentelyn jälkeen siirryimme verryttelyhyppyjen kautta radan ratsastamiseen. Radaksi olin suunnitellut hieman vaativamman kokonaisuuden, joka vaati hevosen täydellistä avuilla olemista. Uskoin radan kuitenkin sujuvan tämän tasoiselta ratsukolta ongelmitta. En ollut väärässä, sillä Epona hyppäsi todella hyvällä tyylillä pyöreitä hyppyjä ja lähestyi esteitä sopivalla laukalla koottuna. Se oli myös hyvin tarkka jaloistaan, eikä napannut puomeja matkaansa, kun lähestymiset olivat kunnossa. Paljoa korjattavaa en ratsukon työskentelystä tässä vaiheessa enää keksinyt. He saivat lyhyet ja haastavatkin lähestymiset toimimaan. Alun ongelmista ei ollut enää tietoakaan.