otsikkokuva

Ruskavaara

Huvitutin Umppa-Lumppa

KTK-II, SV-II

img
img img
© AK

Rotu, sukupuoli

suomenpienhevonen, tamma

Rekisterinumero

VH16-018-1800

Syntymäaika

01.08.2016, 24-vuotias

Omistaja

Dimma (VRL-08204), Ruskavaara

Väri, säkäkorkeus

hopeanruunikko, 139cm

Kasvattaja

Huvitutti

Painotus

yleisratsastus

Koulutustaso

100cm, Helppo A, Helppo, Noviisi

Saavutukset

Saavutus myönnetty 20.08.2016
rakenne 8, suku 10, käytöskoe 10 = 28 p. // SV-II

Saavutus myönnetty 20.05.2017
18 + 18 + 18 + 19 = 73 p. // KTK-II

62% 67,778%

Luonne

Sukuselvitys

i. Tuntematon Ystävä hprn, 139cm
YLA3, EV-II, KV-II, SV-I
ii. Komisario Susikoski trn, 138cm
iii. Poliisikomentaja
iie. Reetta Tuura
ie. Kaikkitietävä hprt, 156cm
iei. Tiedonhaluinen
iee. Selvännäkijä
e. Likan Limetti rt, 144cm
KTK-III, SV-III
ei. Luonteikas rt, 145cm
eii. Pekurius rn, 146cm
eie. Tähtiäinen rt, 142cm
ee. Kielon Liitu m, 141cm
eei. Seljaherra rt, 146cm
eee. Kielon Pastelliina m, 139cm
isälinja - Tuntematon Ystävä     emälinja - Likan Limetti

Isänisä Komisario Susikoski on kaikkea muuta, kuin naisellinen lempinimi Susku saattaisi antaa olettaa. Tummanruunikko suomenpienhevonen pörhistelee tammojen edessä, sotkee syödessään myös ympäristön ruuallaan ja tykkää esittää tarhan pomoa. Mikään mahdottomuus tämä hevonen ei kuitenkaan, todellakaan, ole. Kymmenissä oleva on menevä ja luotettava työskentelykumppani niin esteillä kuin koulussakin, ja siitä löytyy kyllä kunnianhimoa ja työintoa viedä hommat kovalla yrityksellä loppuun saakka. Susikoski kiinnittää kyllä huomiota ratsastajaansa, ja riippuu paljon myös selässäistujasta, meneekö Suskari täysillä - ratsastajan pitää olla mukana kaikessa, eikä herra ota vastaan epäselviä merkkejä. Susikoskella pyyhkii tälläkin hetkellä hyvin, ori nimittäin on yksityisomistuksessa Oulun seudulla, ja kiertää myös hiljalleen vielä kisakenttiä.

Isänisänisä Poliisikomentaja on tumma suomenpienhevonen, joka viettelee eläkepäiviään ja viimeisiä vuosiaan Turun rannikkoseutumilla. Nuoruudessaan Komppi oli rusettihai täynnä energiaa ja innostusta kilpailua kohden, ja se onkin periyttänyt varsoilleen intohimoa työskentelyä kohtaan. Myöhemmällä iällä herra on toiminut ratsastuskoulun opetusratsuna, mutta palautettiin kasvattajalleen Turkuun iän alkaessa painaa - hevosella kun ilmeni jonkin sortin polvivammoja uran kiertämisestä johtuneena. Ruunausta ennen Poliisikomentaja kävi ahkerasti tutustumassa tammoihin, ja saattoikin maailmaan useita jälkeläisiä.

Isänisänisänisä Komennuslentolainen oli mustanvärinen, komealla päämerkillä varustettu suomenhevosori (n. 152cm), joka toimi elämänsä aikana niin kilpailu- kuin siitoshevosenakin. Nuutti oli itsevarma ja energinen tapaus, jonka kanssa jarrut oli hyvä pitää mukana - esteiden yli saatettiin lentää hieman turhankin lennokkaasti ja koulukentät eivät sopineet Mustalle juuri vauhdikkuuden takia. Ori eli koko elämänsä Lapin seutuvilla pienellä yksityistallilla, josta käsin se kiersi kilpailuita ja vieraili tammojen luona. Komennuslentolainen sai elämänsä aikana noin 20 jälkeläistä, joille se periytti komeata ulkomuotoaan, valtavaa tukkaansa ja energiaansa. Orin päivät päätettiin nukuttamalla tämä korkean iän takia.

Isänisänisänemä Laitoksen Pullavaunutäti oli rautiaan värinen pienhevostamma, korkeutta noin 136 senttimetriä ja ratsastajina koulun pienimmät oppilaat. Tärppä oli niin uusien kuin vanhojenkin ratsastajien suosikki kotonaan ratsastuskoulussa, sillä se tuntui aistivan selässäistujan tason ja toimi sen mukaisesti - kokeneimmat ratsastajat saivat tuta luissa ja ytimissä tamman tarmokkuuden, uusimmat kun myötäilivät sen pehmeitä askelia ja innostuivat saadessaan Tärpän laukkaamaan. Hoitotilanteet olivat aina hieman pelleilyä, tamman levottomuuden takia kun tuo hyöri ja pyöri hirmuisesti karsinassa. Pullavaunutäti sai elämänsä aikana kokonaiset yhden jälkeläisen, Poliisikomentaja-nimisen pienhevosorin, joka sekin sai alkunsa naapurilaitumelta rikkoutuneiden aitojen ansiosta. Tamma lopetettiin vanhuuden tuomiin nivelvaivoihin 23-vuotiaana.

Isänisänemä Reetta Tuura oli kaunis ja hyvärakenteinen suomenhevostamma, joka sai nimensä Uuno Turhapuro -elokuvien Reetan mukaan. Reetukka olikin melko samankaltainen elokuviensa inspiraation kanssa - tamma oli rauhallinen ja hellä, eikä heittänyt selästä kovintakaan potkijaa, jatkoi vain kärsivällisenä eteenpäin. Tamma oli sellainen jokaisen ystävä, ja se olikin ratsastuskoulun lempihevosia, oli harvoja päiviä ne jolloin sille oli vain yksi ottaja. Tuura ehdittiin varsoittaa muutaman kerran ennen sen kohtaloksi koitunutta matkaa trailerilla, kun tammaa kuljettaneen auton kylkeen ajoi rekka.

Isänisänemänisä

Isänisänemänemä

Isänemä Kaikkitietävä on hopeanrautias, suomenhevoskasvattajalta tuleva nuori tamma, jonka ensimmäinen varsa Tuntematon Ystävä oli. Tämä neiti on hieman levoton ja arka, mutta siitä huolimatta erinomainen ratsu. Neitokainen hoitaa huolellisesti annetut tehtävät ja tottelee pienimpiäkin merkkejä - ehkä tuuman liian herkkä suustaan, mutta muuten oikein loistava ratsu. Menestynyt kisakentillä kouluaitojen sisällä, esteiden hyppääminen ei oikein ole tämän tamman juttu.

Isänemänisä Tiedonhaluinen on rautiaanvärinen suomenhevosori, joka on sellainen aika perusputte - se tykkää lapsista ja muistakin ihmisistä, menee miten käsketään ja minne käsketään ja omaa tasaisen pehmeät askeleet. Täydellisen ilman satulaa -selänhän se omistaa, leveäselkäinen kuin mikä. Sen vuoksi onkin ollut ratsastuskoulunsa leirien suosiossa, ja yksi vakiokasvoista myös paikallisen kylän joulureen vetäjänä. Tiedonhaluinen on yksityisomistuksessa, mutta käy muutamilla tunneilla ja leireillä asuinpaikassaan - hevosen omistaja itse omistautuu sitten oriin kanssa enemmän hyväntekeväisyystyöhön ja esimerkiksi onkin juuri kuljetusapuna paikallisille vanhuksille talvisin ja kesäisin, niin kirkkoon kuin kylän torille mansikoita ostamaan. Tiedonhaluinen ei oikein koskaan ole käynytkään kisakentillä, mutta on selvästikkin koulusukuinen ja niitä koulukiemuroita treenattaessa ei mene jalat solmuun.

Isänemänisänisä

Isänemänisänemä

Isänemänemä Selvännäkijä on hopeanrautias suomenhevostamma, joka on hieman arka luonteeltaan. Se vaatii ystävällisen ihmisen ja aikaa, että se tottuu tähän ihmiseen. Rauhalliset liikkeet ja muutama tärkeä ja hoitava ihminen ovat ne jutut tämän turpapilkullisen hevosen kanssa, ja se onkin yksityisomistuksessa. Löytyisi kapasiteettia hypätä jos siitä nauttisi, Selvännäkijä vain ei oikein tykkää siitä ja pelkää tietynvärisiä puomeja. Koulujutut tältä sujuu ja selvästi onkin sille puolelle painottuneempi - pääasiassa kuitenkin tuolla Porin seudulla kotonaan toimii puskaponina.

Isänemänemänisä

Isänemänemänemä

Isän puolen sukuvelvitys © Laura (VRL-11124)

Jälkeläiset

04.04.2017 t. Huvitutin Katala (i. Kieroikiskaus) KTK-III

Kilpailutulokset

VSN-näyttelyt
22.08.2016 - Kuuralehto - Suomenhevostammat, tuom. dookie, CH
01.09.2016 - Huvitutti - Suomenpienhevostammat, tuom. taffel, RCH

NJ-näyttelyt
20.08.2016 - Kevolehto - Suomenhevoset tamma, päätuom. Jannica, irtoSERT
01.09.2016 - Huvitutti - Suomenhevostammat, päätuom. Welby, irtoSERT

ERJ (sijoituksia 6)
11.03.2018   ERJ   Routapirtin Tila   100cm   05/30
12.03.2018   ERJ   Avskild Stuteri   100cm   01/30
12.03.2018   ERJ   Syrjän Ratsutalli   100cm   03/30
14.03.2018   ERJ   Syrjän Ratsutalli   100cm   03/30
14.03.2018   ERJ   Mörkövaara   100cm   05/30
15.03.2018   ERJ   Avskild Stuteri   100cm   02/30
KRJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   ERJ   Talli   Luokka   00/00

KERJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   ERJ   Talli   Luokka   00/00
VVJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   ERJ   Talli   Luokka   00/00

Päiväkirja

00. lumikuuta 0000 - kirjoittaja
tekstiä

Valmennukset

00. lumikuuta 0000 - valmennus, kirjoittaja
tekstiä

virtuaalitalli / a sim-game stable

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Ulkoasu © Hapero / Taustakuva © schizoform, edited, CC BY-NC 2.0 / Otsikkokuva © Narien Vapaat / Kaikki muu ellei toisin mainita © Dimma