otsikkokuva

Ruskavaara

Salmiakkitassu

SV-III

img
© HM, lisenssi

Rotu, sukupuoli

suomenhevonen, ori

Rekisterinumero

VH18-018-0494

Syntymäaika

20.02.2018, 18-vuotias

Omistaja

Dimma (VRL-08204), Ruskavaara

Väri, säkäkorkeus

kulomusta, 159cm

Ex-omistaja

Viveka (VRL-14534), Ratsutalli Lilja

Painotus

yleisratsastus

Koulutustaso

110cm, Vaativa B, CIC1, Vaativa

Saavutukset

Saavutus myönnetty 20.04.2018
rakenne 6,2 - suku 10 - käytös 5+6 - ratsastuskoe 6,8+0 = 34p. // SV-III

Luonne

Ex-omistajan kertomaa historiaa: Oli aika hankkia taas hieman jalostusmateriaalia tallillemme, kun edelliset tuontisukuiset hevoset alkoivat siirtyä yksi toisensa jälkeen vihreille laitumille. Ostohousut jalassa poikkesin tutun kasvattajan luokse, Jarno Kuukarin hevosia katsomaan. Mukaani tarttuikin peräti kolme 1-vuotiasta hevosta, kaksi oria ja yksi tamma. Kaikkien kolmen suvussa oli tuttuja nimiä, mutta mikäs sen parempi vaalia hyväksi havaittuja linjoja jalostumateriaaliin.

Maaliskuisena iltana talliimme astelivat orit Salmiakkitassu ja Aatos sekä sievä Pilvihattara-tamma. Ensiksi ne pääsevät viettämään lepposia yhden vuoden ikäisen varsan pihattoelämää ja sen jälkeen niillä lähdetään ajo- ja ratsukoulutukseen. Sen jälkeen katsotaan mihin kullakin rahkeet riittävät, sukulinjojen perusteella aineksia pitäisi olla näyttelymenestykseen sekä vaativaan kilparatsastukseen.


Luonteeltaan Sammakko on herkkä, mutta sähäkkä oripoika, jolla riittää energiaa vaikka mihin. Orin kanssa saa usein tehdä hieman töitä, että voittaa sen luottamuksen ja yhteistyö alkaa pelittää haluamallaan tavalla. Yleisesti ottaen Sammakko on kuitenkin todella palkitseva ja hieno kisaratsu.

Hoidettaessa ori pysyy tyynenä ja tutkailee tarkasti hoitajan tekemisiä. Mikään vippaskonsti ei mene tältä hevoselta ohi! Tosin yleensä niitä ei edes tarvita, sillä ori käyttäytyy kuin mikäkin herrasmies. Varustaessa se onkin sitten aivan toinen juttu. Satulavyötä kiristäessä pullistellaan ja suitset eivät meinaa millään mennä päähän orin kurkotellessa kohti kattoa. Tästäkin selviää rauhallisella, mutta tiukalla otteella. Käskytystä ei saa pelätä.
Talutettaessa Sammakko etenee reippaasti, mutta ei yleensä rynni. Totta kai tammojen ollessa näköpiirissä, saattaa pientä rynnimistä olla havaittavissa. Jälleen, käskyt ja tiukka ote kunniaan, niin hyvin se menee.

Ratsastettaessa Sammakko vaatii yleensä pitkät, mutta reippaat alkuverryttelyt, jotta se alkaa taipumaan, eikä näytä niin kömpelöltä. Moni onkin kummastellut, että miten tuon kömpelön orin saa muka menemään noin hienosti, lajissa kuin lajissa. Sammakko nyt vaan on vähän omalaatuinen ja kaikkihan me ollaan hieman kankeita aina alkuun. Samppi on vaan vähän enemmän. Orilla riittää potentiaalia vaikka mihin ja sillä onkin päästy hurjan pitkälle. Ori rakastaa erityisesti esteitä, mutta jaksaa keskittyä hyvin myös kouluun. Hevosella on hyvä hyppytyyli, eikä sen koululiikkeissäkään ole moittimista. Maastossa Sammakko rakastaa pitkiä laukkapätkiä ja jos pääsee vielä hyppäämään maastoesteitä, niin bueno!
Sammakko on opetettu myös ajolle ja se onkin siinä hommassa taitava. Ori kuuntelee kärryjen edessä hyvin, eikä sen kummempia sähläile. Ori toimii hyvin niin selästä, kuin kärryiltäkin, kunhan muistaa miten herkkä ori on.

Sukuselvitys

i. Aamurusko trt, 161cm
ii. Elohopea prt, 154cm
iii. Elokuu trt, 153cm
iie. Sinivuoren Liinu prt, 155cm
ie. Kultu Kimmellys hprt, 159cm
iei. Eevarttihprn, 166cm
iee. Lysti rt, 158cm
e. Lakritsisydän klm, 156cm
ei. Herra Hemmo tprt, 155cm
eii. Hemminki trt, 151cm
eie. Tummalikka tprt, 147cm
ee. Lakutoffee klm, 156cm
eei. Sisukas prt, 157cm
eee. Lakritsi Tyttö m, 154cm
isälinja - evm     emälinja - evm

i. Tummanrautias Aamurusko on moninkertainen suurkilpailuiden voittaja, joka on periyttänyt jälkeläisilleen joustavia liikkeitä, hyvää jalka-asentoa ja ratsastettavuutta. Orin suvussa on paljon kantakirjattuja, jälkeläispalkittuja ja suomenhevosmestaruuskilpailuissa pärjänneitä hevosia. Aamurusko on monipuolinen käyttöhevonen, jolla on erityisen laadukas laukka. Ori on kisannut monipuolisesti kolmessa lajissa. Esteratsastuksessa se on hypännyt avoimia 110-130cm luokkia, kouluratsastuksessa se taitaa helppo A:n vaativuustason liikkeet ja kenttäratsastuksessa sillä on kisattu helpolla tasolla. Orin omistaja kuvaa oria erityisen miellyttäväksi ja voitontahtoiseksi oriksi. Aamurusko kantakirjattiin vain viisi-vuotiaana erinomaisten käyttö- ja rakennepistein II-palkinnolla. Kantakirjapalkintoa on myöhemmin korotettu I-palkinnoksi hyvän periyttämisen ansiosta jälkeläisilleen.

ii. Elohopea oli jykevärakenteinen yleispainotteinen ori. Punarautiasta karvapeitettä koristi suuri tähti ja takajalkojen vuohissukat. Elohopea on asunut pienestä varsasta asti samalla omistajalla. Ori on työajo-opetettu ja sen kanssa käytiinkin talvisin tukkimetsällä sekä kesäisin se pääsi työntämään perunapellolla auraa tai heinäkärryjä. Hyvän ravin omaavana ori starttasi muutaman kouluratsastuskisan aluetasolla. Valjakkokärrit laitettiin usein orin perään, ja ori on nähty monesti erilaisissa juhla- ja hääajeluissa. Luonteeltaan Elohopea oli nöyrä työskentelijä, joka viihtyi kotona omissa oloissaan. Varsoja ori sai neljä kappaletta, joista kaikista tuli hyviä yleisratsuja lajiin kuin lajiin.

ie. Hopeageeniä kantava Kultu Kimmellys oli omistajansa silmäterä. Tamma kilpaili Helppo A-ohjelmia aluetasolla ja se ehti startata myös muutamassa kansallisen tason kilpailussa. Tamma omasi sähäkkään luontee, mutta oli pohjimmiltaan kiltti. Omistajansa silmissä se oli mamman mussukka, mutta muille tamma osasi näyttää hapantanaamaa ja olla haastava. Yhteisen sävelen löydyttyä Kultu Kimmellys oli kuitenkin miellyttävä ratsu ja käyttöhevonen. Tamma saavutti 8-vuotiaana kantakirjauksessa ktk-II palkinnon hyvin rakennepistein. Luonne sai arvostelutuomareilta hieman moitetta jääräpäisyydestä. Muuten kantakirjaus meni omistajan odotusten mukaisesti. Tamman oli tarkoitus siirtyä 14-vuotiaana jalostukseen, mutta tämä jäi valitettavasti vain haaveeksi. Kultu Kimellys menehtyi toiseen varsomiseensa, joten sen ainoaksi jälkeläiseksi jäi parin vuoden ikäinen Aamurusko.

e. Lakritsisydän on kaikenpuolin ihanteellinen suomenhevosratsu. Kuvankaunis kulomusta tamma erinomaisella rakenteella ja hyvällä luonteella varustettuna. Lakritsistdän on kantakirjattu I-palkinnolla ja sen on ehtinyt saamaan nuoresta iästään huolimatta jälkeläisistään Valio-maininnan. Tamma teki lyhyen kilpailu-uran aloittaen sen viisi-vuotiaana kasvattaja luokan voitolla kouluratsastuksessa ja päättäen 10-vuotiaana. Kapasiteetikas tamma ehti kisata kansallisella tasolla vaativa B:n tasoisia luokkia, mutta sen kisaura katkesi loukkaantumiseen ja se siirtyi siitostammaksi. Lyhyeksi jääneen kisahistoriansa aikana tamma ehti saavuttaa useita sijoituksia ja voittaen suomenhevosratsujen halli koulumestaruuden kaksi kertaa. Jälkeläisiä tamma on ehtinyt saamaan neljä ja se on tiinehtynyt aina ensimmäisestä astutuskerrasta. Jälkeläisilleen tamma on periyttänyt hyvää rakennetta, elastisia liikkeitä ja miellyttävää luonnetta, niinkuin sen koko suku tuntuu periyttävän hyvin eteenpäin.

ei. Herra Hemmo on tehnyt menestykään kilpailu-uran kansallisentason kouluratsastuksessa, voittaen useita suomenhevosmestaruuksia. Kansallisentason koulukisojen lisäksi ori kilpaili muutamia kausia kenttäratsastuskessa aluetasolla sijoittuen useamman kerran. Luonteeltaan ori on rehellinen ja kuuliainen, jolta löytyy myös huumorintajua. Erityisesti orin kilpailuhermot ja venyvyys tilanteessa kuin tilanteessa olivat vertaansa vaille. Hyvän kilpailumenestyksensä jatkoksi ori kantakirjattiin II-palkinnolla, jossa kehuja tuli erityisesti erinomaisesta ratsutyypistä, vahvoista jaloista ja elastisista liikkeistä. Herra Hurmos on saanut tähän mennessä 30 jälkeläistä, joille se on periyttänyt terveitä jalkoja ja hyvää ratsutyyppiä sekä koulukapasiteettiä.

ee. Lakutoffee edustaa harvinaisempia sukulinjoja, joita ei ole paljoakaan suomenhevoskasvatuksissa nähty. Tamma toimi 8-vuotiaaksi asti ns. puskaratsuna tehden rentoja kärryajeluja ja maastolenkkejä. Monenlaisen sattumusten kautta kulomusta kaunokainen päätyi Jarno Kuukarin suomenhevostallille siitostammaksi. Alkuunsa tammalla koitettiin lähteä hieman kisamaan kouluratsastuksessa, mutta tamman pää ei kestänyt kisaamista ja reissaamista. Kotioloissa Lakutoffee oli mitä lempein ja herttaisin tamma, jonka kanssa oli todella miellyttävä työskennellä. Jarno puntaroi pitkään mitä tehdä tamman kanssa ja päätti lopulta käyttää sen kantakirjauksessa ja miettiä sen jälkeen uudestaan tamman tulevaisuutta. Kantakirjalausunto yllätti tyystin Jarnon, tamma nimittäin kantakirjattiin II-palkinnolla. Olihan mies tiedostanut tamman rakenteen hyväksi ja sopusuhtaiseksi, mutta tämän lisäksi ratsastettavuudesta napsahti 8 arvosanoja. Hyvin menneen kantakirjauksen ansiosta Lakutoffee siirtyi jalostuskäyttöön 11-vuoden ikäisenä. Ensimmäisten varsomisten kanssa oli epäonnea matkassa, kun varsat syntyivät kuolleina. Kolmannen varsan kohdalla tärppäsi ja tällä hetkellä tammalla on yhteensä viisi jälkeläistä. Varsoillensa tamma on näyttänyt periyttävän hyvää luonnetta, miellyttävää käsiteltävyyttä ja erinomaista rakennetta.
copy: ex-omistaja, kiitos!

Jälkeläiset

00.00.0000 o/t. Varsan nimi (e. Emän nimi) ei meriittejä

Kilpailutulokset

VSN-näyttelyt
00.00.0000 - - , tuom. ,

NJ-näyttelyt
31.08.2019 - Susiraja - Suomenhevoset, päätuom. Lissu T., irtoSERT

ERJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   ERJ   Talli   Luokka   00/00
KRJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   KRJ   Talli   Luokka   00/00

KERJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   KERJ   Talli   Luokka   00/00
VVJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   VVJ   Talli   Luokka   00/00

Päiväkirja

00. lumikuuta 0000 - kirjoittaja
tekstiä

Valmennukset

00. lumikuuta 0000 - valmennus, kirjoittaja
tekstiä

virtuaalitalli / a sim-game stable

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Ulkoasu © Hapero / Taustakuva © schizoform, edited, CC BY-NC 2.0 / Otsikkokuva © Narien Vapaat / Kaikki muu ellei toisin mainita © Dimma