otsikkokuva

Ruskavaara

Liljan Priimus

KTK-III

img
img
© Narien vapaat

Rotu, sukupuoli

suomenhevonen, ori

Rekisterinumero

VH17-018-1906

Syntymäaika

22.10.2017, 19-vuotias

Omistaja

Dimma (VRL-08204), Ruskavaara

Väri, säkäkorkeus

rautias, 157cm

Kasvattaja

Viveka / Ratsutalli Lilja

Painotus

yleisratsastus

Koulutustaso

100cm, Helppo A, Helppo, Noviisi

Saavutukset

Saavutus myönnetty 20.05.2018
16 + 16 + 16 + 16 = 64p. // KTK-III

65,000%

Luonne

Sukuselvitys

i. Hengenvaaran Metku trt, 158cm
KTK-II, SLA-I, ERJ-II, YLA3
ii. Hengenvaaran Muukalainen prt, 153cm
KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I, VVJ-I, SLA-I, YLA2
iii. Ch Kiertolainen prt, 148cm
KTK-III, YLA1, KRJ-I, KERJ-I, ERJ-II, SLA-II, VVJ-II
iie. Vain Väliaikainen trt, 160cm
ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA1, VVJ-II
ie. Ch Mörkövaaran Viima prn, 155cm
KTK-II, ERJ-I, KRJ-I, VVJ-I, KERJ-I, SLA-I
iei. Kuningaskettuprt, 163cm
iee. Vinhapolkka prn, 155cm
ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I, VVJ-I
e. Liljan Josefiina tprt, 155cm
KTK-III, SV-I, Jälkeläisluokka C
ei. Räiskyvän Kastanja trt, 154cm
SLA-I, SV-III
eii. Koistinen trt, 155cm
eie. Kapri-Ella m, 154cm
ee. Pärren Justiina rt, 144cm
eei. Hallaniityn Ekaykä prt, 145cm
eee. Vesiperän Joanna vrt, 144cm
isälinja - Hengenvaaran Metku - Hengenvaaran Muukalainen - Kiertolainen     emälinja - Liljan Josefiina - Liljan Josefiina - Vesiperän Joanna

Jälkeläiset

00.00.0000 o/t. Varsan nimi (e. Emän nimi) ei meriittejä

Kilpailutulokset

VSN-näyttelyt
00.00.0000 - - , tuom. ,

NJ-näyttelyt
00.00.0000 - - , päätuom. ,

ERJ (sijoituksia 7)
11.03.2018   ERJ   Mörkövaara   100cm   01/30
11.03.2018   ERJ   Syrjän Ratsutalli   100cm   04/30
11.03.2018   ERJ   Rautapirtin Tila   100cm   05/30
12.03.2018   ERJ   Rautapirtin Tila   100cm   03/30
13.03.2018   ERJ   Mörkövaara   100cm   02/30
13.03.2018   ERJ   Mörkövaara   100cm   05/30
13.03.2018   ERJ   Rautapirtin Tila   100cm   03/30
KRJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   ERJ   Talli   Luokka   00/00

KERJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   ERJ   Talli   Luokka   00/00
VVJ (sijoituksia 00)
00.00.0000   ERJ   Talli   Luokka   00/00

Päiväkirja

00. lumikuuta 0000 - kirjoittaja
tekstiä

Valmennukset

16. joulukuuta 2017 - estevalmennus, Viveka
Lauantain estevalmennuksiin ei ollut edellisen päivän kouluvalmennuksen tapaan suurta tunkua, vaan matalamman estekorkeuden ryhmässä oli yksi osallistuja ja korkeammassa kaksi osallistujaa. Valmentajana pääsin paneutumaan paremmin ratsastajien että hevosten mahdollisiin virheisiin, myös niihin pienempiinkin.

Lumiselle kentälle oli rakennettu verryttelyesteiksi neljän kavaljetin sarja pitkällä sivulla ja lävistäjälle matama ristikko. Valmennukset aloitettiin ratsastamalla hevoset ensiksi rennoksi ja avuille ravissa sekä laukassa. Ratsastajien tuli huolehtia selkeistä ja napakoista avuista, joihin hevoset reagoivat. Kun hevoset oli saatu sileällä ratsastettua avuille monien voltti- ja taivutusharjoitusten jälkeen ratsastajat saivat siirtyä ravamaan kavaljettien ylitse. Kavaljettien alkaessa sujumaan verryttelyyn lisättiin laukka ristikko. Valmentaja kiinnitti heti alussa huomiota hyvään rytmiin ja esteiden keskelle ratsastamiseen. Hevosten verryttyä kentälle kohosi kolmen esteen sarja, jossa harjoiteltaisiin hevosten kääntyvyyttä. Ensimmäinen este sijoitettiin vinosti lyhyen sivun alkuun, niin kuin ratsastaja olisi lähtenyt tekemään volttia. Seuraava este oli pitkän sivun loppupuolella ja kolmas este lävistäjällä vastakkaisella pitkällä sivulla. Aluksi tehtävää hypättiin niin, että ratsukko hyppäsi ensimmäisenä ns. voltilta lähtevän esteen, josta hän jatkoi pitkälle sivulle ja siitä lävistäjälle ja siitä takaisin uralle, jolloin suunta vaihtuu. Valmentaja halusi ensimmäisillä kerroilla nähdä, miten ratsastaja sai itsenäisesti tehtyä helpotetun esteradan, ja kun hän oli näkemäänsä tyytyväinen, vaikeutettiin tehtävää, jolloin päästiin päivän pääteemaan kääntyvyys harjoituksiin.

Tehtävän vaikeutus tarkoitti ensimmäisen hypyn vaihtamista niin, että estettä lähestyttiin vastakkaiselta suunnalta, pitkältä sivulta kohden ja esteen jälkeen tehtiin täyskaarto takaisin uralle ja sillä olevalle pitkälle sivulle, jolloin tuli heti laukan vaihtoharjoituksia. Muuten kaksi viimeistä estettä hypättiin samalla tavalla. Valmentaja ei hyväksynyt liian reunaan menneitä hyppyjä, vaan ratsastajan tuli huolehtia että hypyt osuivat aina keskelle estettä. Laukan tuli pysyä ratsastajan hallinnassa ja säädettävissä. Loppuverryttelyksi ratsastajat saivat mennä alkutunnin neljää kavaljettia ja tehden muuten kentällä mahdollisimman paljon kääntyvyys harjoituksia.

Priimuksen mielenkiinto oli valmennuksen alkuunsa kaikkialla muulla paitsi ratsastajansa avuissa. Ensiksi se jäi ratsastajan selkään nousun jälkeen seisomaan keskelle lumista kenttää, eikä sillä tuntunut olevan kiire mihinkään. Uralle päästyänne ori kurkotteli aidan ylitse lumisiin puihin, joiden oksat kaareutuivat lähelle. Muutamasta oksasta se ehti saamaan lumet alas, mutta se ei onneksi Priimusta eikä valmennuksen toista oria hätkäyttänyt. Pisteet fiksuille suomenhevosille. Laitoinkin teidät heti tekemään siirtymäharjoituksia käynnissä sekä ravissa pysähdyksineen uran sisäpuolelle, kun toinen ratsukko sai verrytellä ravissa ja laukassa uralla. Nopeiden siirtymäharjoitusten - muutaman askeleen välein vaihtuva askellaji - tarkoituksena oli aktivoida Priimus hereille ja kuulolle avuille. Ne saikin orin mielenkiinnon valmennukseen ja sitten ori taisikin huomata, että kentällä oli esteitä ja sen olemus muuttui energisemmäksi, mutta kuitenkin niin että se oli kokoajan ratsastajansa hallinnassa.

Alkutahmeuden jälkeen teillä alkoi valmennus rullata hyvin eteenpäin. Priimuksesta kuoriutui nimensä veroinen hieman pätevä ori, joka halusi näyttää kaikille, että kyllä hän osaa. Sinun pitikin ratsastajana osata lukea oriasi, ettei se alkanut keksimään omia ratkaisuja tehtäville. Orilla osasi nimittäin tarvittaessa olla selkeä mielipide, jos jäit vähäänkään miettimään mitä seuraavaksi tulisi tehdä, niin siinä vaiheessa Priimus oli ehtinyt jo keksimään ratkaisun. Kavaljeteillä ja laukkaristikolla ei teidän kanssa suurempia ongelmia ollut, muuten kuin muutaman kerran aluksi mistä kohdasta niiden yli olisi parasta mennä. Priimus oli tykästynyt vasempaan laitaan ja valmentajana halusin teidän menevän keskeltä. Napakoilla avuilla, jotka reagoivat heti eikä vasta huomenna, saatiin asia korjattua.

Kääntyvyys harjoituksille siirtyessä teidän vahvuudeksi nousi hyvin etenevä laukka sekä erinomainen ponnistus kapasiteetti. Priimuksen laukkaa oli alkuunsa hieman haastava säädellä hitaammaksi, orilla oli selvästi esteiden ylitykseen intoa. Tähän yhdistettynä orin nopea reagointi esteiden ylityksen jälkeen mihin suuntaan seuraavaksi, saikin sinut ratsastajana tekemään kokoajan töitä. Toistojen ja toistojen myötä teidänkin menemiseen saatiin punainen lanka ja viimeiset hypyt olivat sulavaa etenemistä. Sinun pitää vain ratsastajana muistaa olla kokoajan ajan tasalla missä mennään ja pohtia teidän etenemistä jo muutaman askeleen pidemmälle hyppyjen jälkeen. Priimus kyllä selvästi hyppää esteiden yli hieman huonommilla kulmilla ja äkkiä keksityillä teillä, mutta hyvin valmisteltuna ratsastus on aina parempi. Päällimmäisenä teistä jäi mieleen oppivainen ratsu pienellä yli energisyydellä.

virtuaalitalli / a sim-game stable

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Ulkoasu © Hapero / Taustakuva © schizoform, edited, CC BY-NC 2.0 / Otsikkokuva © Narien Vapaat / Kaikki muu ellei toisin mainita © Dimma