Alkuun Jalostusoriit Siitostammat Kasvatustoiminta

Tuohikotti #177

KTK II (2/18), KRJ I (05/18), KERJ I (05/18), ERJ I (06/18)© VRL-01811

RotuSuomenhevonen RekisterinumeroVH17-018-0593
SukupuoliOri OmistajaPirunkorpi (VRL-00033)
Syntynyt, Ikä18.03.2017, 8-vuotias KasvattajaHelvi Kotti (evm)
Säkäkorkeus150cm KoulutustasoKoHeA, Re110cm, CIC1, Vaativa valjakko

Tuohikotti tutuille lyhyemmin Kottari on kiltti ori jolta ei kuitenkaan puutu temperamenttisuutta. Toisinaan Kottarin käytöksestä voisi päätellä kyseessä olevan suurikokoinen puoliverinen, mutta kyseessä on vain aivan tavallinen suomenpulla. Ori osaa kuitenkin käyttäytyä tarpeen vaatiessa myös hyvin siivosti. Kottari on utelias ja yleensä sen mahtailut ja sikailut jäävätkin puolitiehen kun ensisijaisesti on tutustuttava uusiin ihmisiin ja asioihin ja etenkin ihmisten taskuihin herkkupalojen toivossa. Oriin uteliaisuudesta on myös se hyöty, että se oppii erittäin nopeasti uusia asioita sillä sen tapoihin ei kuulu jännittää ja ihmetellä.

Hoidettaessa Kottari seisoo rauhallisesti paikoillaan, eikä sähellä turhia. Ori seuraa mielenkiinnolla hoitajansa puuhia ja yrittää mielellään tarkistaa taskut aina hoitajan tullessa riittävälle etäisyydelle – eihän sitä koskaan tiedä minkälainen herkkupala sieltä taskusta löytyy. Kottarille käy kaikki hoitotoimenpiteen harjauksesta pesuun ja varustamisesta kengitykseen. Ongelmakohtia on kerta kaikkiaan vaikea löytää. Kuolaimia varten ori avaa suunsa valmiiksi ja satulavyötä kiristettäessä se ei varmasti pullistele. Taluttaessa Kottari on kuitenkin aavistuksen liian vallaton ja askeltaa reippaasti eteenpäin ja tuskin malttaa pitkiä aikoja seisoa paikoillaan. Etenkin vieraissa paikoissa Kottari esittelee mielellään narun päässä tyylikkäitä tanssiliikkeitä. Ratsastaja selässään ori kuitenkin osaa olla paikoillaan tarvittaessa pidempäänkin.

Ratsastettaessa Kottari on reipas ja itsenäisesti eteenpäinpyrkivä. Oriilla on hienot elastiset ja tahdikkaat liikkeet, joita se esittelee yleisölleen mielellään. Kouluratsastus on Kottarin ykköslaji, sillä se tykkää ehdottomasti olla huomion keskipisteenä, sekä noudattaa kuuliaisesti ratsastajan antamia pienimpiäkin apuja. Vaikka oriin taidot ja liikkeet riittäisivät helposti jopa vaativiin luokkiin saakka, sillä on kisattu koulua ainoastaan helpoissa luokissa. Kottari osaa myös hypätä ja sillä on jopa ihan kehuttu tyylikin. Jalat nousevat ponnistuksen voimasta yksittäisille esteille jopa 130cm korkeuteen, mutta ratana oriin kanssa on hypätty enintään 110cm luokkia. Kottari hyppää rehellisesti ja pyrkii tarvittaessa korjaamaan ratsastajansa tekemiä virheitä.

Kottari on luottohevonen myös maastossa ja sen kanssa voi huoletta lähteä vaikka maastoestelle. Ori ylittää kaikki erikoisemmatkin viritykset, ojat ja banketit ilman epäröintejä, mutta nauttii suunnattomasti myös syksyisistä sänkipeltoralleista. Kilpailupaikat, uittaminen tai mikään muukaan normaalista poikkeava ei saa Kottari häkeltymään, vaan sen kanssa voi huoletta puuhailla ihan kaikkea.

i. Rautia
evm - 155 cm, prt
ii. Kaivas
evm - 159 cm, rt
iii. Kainu
evm - 162 cm, prt
iie. Taivas
evm - 151 cm, rn
ie. Tuohivilla
evm - 140 cm, hprn
iei. Tuokko
evm - 143 cm, hprn
iee. Villa-Marja
evm - 141 cm, m
e. Hyvälempi
evm - 150 cm, vkk
ei. Kauro
evm - 153 cm, rt
eii. Mielenpito
evm - 157 cm, prt
eie. Lempivalko
evm - 151 cm, prt
ee. Heilikki
evm - 146 cm, vkk
eei. Ehtaro
evm - 144 cm, prt
eee. Kukurtaja
evm - 140 cm, vkk

i. Rautian elämä ei alkanut helpolla mahdollisella tavalla, kun kylmänä maaliskuisena aamuna maailmaan putkahtanut varsa syntyi kuukauden etuajassa, pienenä ja heiveröisenä. Siinä kohtaa ei omistajan päässä paljoa pyörinyt, ensimmäiset viikot menivät varsaa hoitaessa, lääkitessä ja klinikalla ravatessa milloin minkäkin infektion vuoksi, joita keskosvarsa oli altis saamaan, ja saikin muiden edestä. Punarautiasta oria kutsuttiin yksinkertaisesti Rautiaksi, josta talonisäntä aina muisti kyllä muistuttaa orin ollessa vanhempi, etteikö sille jotakin järkevää nimeä ristittäisi vielä. 155-senttinen ori kasvoi ja vahvistui, ja pysyi Rautiana kirjoissa ja kansissakin. Puolivuotiaana ori sairasti keuhkokuumeen, joka oli viedä hengen ja ori vietti viisi vuorokautta Ypäjällä tehohoidossa. Hoidosta maksetut tunnit kuitenkin olivat kirjaimellisesti hintansa arvioisia, sillä ori toipui entiselleen viikossa ja pääsi takaisin laitumelle kaverien joukkoon, vaikkakin joutui alkuun viettämään vielä yöt sisällä emän kanssa. Rautian imetystä jatkettiin emän kanssa vielä kymmenkuiseksi infektioiden vuoksi ja kun koitti vieroituksen aika, ei rohkea pikkuori oikeastaan edes huomannut mamman katoamista, kun neljä leikkikaveria veivät huomion. Hyvätapainen ja kiltti nuori opetettiin ajolle ja emän kavionjälkiä seuraten se kilpaili pääasiassa valjakkoajossa sijoittuen vaativissakin luokissa lopulta. Hyväsukuinen ori oli kisatulostensakin ansiosta kysytty siitoksessa ja sen neljästäkymmenestä varsasta yhtä lukuunottamatta ovat muut olleet käyttöhevosia ja kilpailleet niin ratsastuksen lajeissa kuin valjakossakin sijoittuen.

ii. Kaivas oli hyväluonteinen ja helppo orii, joka kilpaili valjakkoajossa sekä helpoissa koululuokissa. Kaivaksen tasainen ja rauhallinen olemus veti tamman omistajia puoleensa ja se oli suosittu nuoresta pitäen hyvän suvun turvin, vaikka kisatuloksia ei vielä ollutkaan. Rautias ori oli herkkä ratsu, joka tiesi oman arvonsa ja saattoi olla haasteellinen uusia ratsastajia kohtaan, muttei kuitenkaan tehnyt mitään tyhmää koskaan. 159-senttinen ori periytti jälkeläisilleen hyvät lähtökohdat kouluratsuiksi tai valjakkoajoon ja kolmestatoista varsasta kolme on myös rakenteensa puolesta kantakirjattuja kakkospalkinnolle, kuten ori itsekin. Kaikki varsat ovat kilpailleet ainakin jonkun verran elämänsä aikana. Kaivas kuoli omalla laitumellaan salamaniskuun 18-vuotiaana.

ie. Tuohivilla oli komea hopeanruunikko pientamma (140cm), joka kilpaili erittäin hyvin tuloksin kouluratsuna pärjäten myöskin näyttelyurallaan hyvin. Ei se monia näyttelyjä ehtinyt käydä läpi, kun oli jo muotovalioon sertit kerättynä. Tuohi kantakirjattiin II palkinnolle ratsusuunnalle ja se siirtyi kilpailemisen lopetettuaan siitoskäyttöön, josta tammalle jäi jälkeläisiä kuusi, näistä yksi kantakirjattu. Jälkeläiset perivät Tuohen hyvistä ominaisuuksista askeleet ja kevyen rakenteen, joka oli kuin tehty myös esteille, joita osa kilpaili koulun lisäksi. Tuohen suvusta löytyy myös valjakkohevosia, jonka vuoksi osa varsoista päätyi kilpailemaan kolmea tai neljää lajia, mikäli niillä riitti rahkeita myös kenttäratsastukseen. Koulutustasoltaan tamma oli huippuluokkaa ja nopeaoppinen, mutta suomenhevosten sääntöjen vuoksi pääsi kilpailemaan vain vaativa B - tasolla.

e. Hyvälempi oli kaunisrunkoinen pienehkö (150cm) tamma, joka peri voikon värin emältään. Lempi oli tuttu näky näyttelyissä ja erittäin mukavaluonteinen tamma hyvällä työmotivaatiolla varustettuna. Lempi kilpaili ratsastuslajien lisäksi myös näyttelyissä showluokissa sijoittuen usein pääkehään. Siitokseen tamma siirtyi jo nuorella iällä, jonka vuoksi se ei ihan hirveän laajaa kilpauraa ennättänyt tehdä, mutta sijoittui kyllä parinkymmenen sijoituksen verran sekä esteillä että koulussa 80cm luokissa. Tammalle jäi pitkän siitosuran ansiosta peräti yksitoista varsaa, jotka perivät emänsä kokoa ja ulkonäköä, itse asiassa ellen väärin muista ovat kaikki jälkeläiset voikkoja. Orijälkeläiset olivat luonteeltaan hieman kipakempia, mikä hieman rajasi niiden astutushalukkuutta.

ei. Kauro oli erittäin paljon rakenteeltaan ainoan jälkeläisensä kaltainen, vaikka olikin väriltään rautias. 153-senttinen ori omasi temperamenttisen luonnon ja eteni tarmokkaasti urallaan valjakkohevosena oppien nopeasti. Kauro kilpaili valjakkoajon lisäksi myös ratsastuslajeissa, mutta pärjäsi paremmin esteillä kuin koulussa, mikä oli yllättävää valjakkopainotuksen silmällä pitäen. Kauro oli varma suorittaja radalla, joka teki rohkeasti kaikissa lajeissa sen mitä pyydettiin, eikä arkaillut rohkeitakaan valintoja valjakkomaratonilla ja esteradalla. Koulupuolella orin valttikortti oli hyvä kokoamisaste, jonka ansiosta se teki vaativassa luokassa hyvää tulosta ruusukejahdissa. Pitkän ja monipuolisen kilpailu-uran ja hieman tuntemattomamman sukunsa vuoksi Kaurolta ei jäänyt kuin yksi jälkeläinen, joka tuntui kuitenkin perineen oriin kaikki hyvät ominaisuudet.

ee. Heilikki oli menestyneen suvun vesa, jonka hieno kultainen voikko karvapeite herätti ihastusta niin näyttelyissä kuin kilpakentilläkin. Kivan luonteen tuoman pikantin sävyn lisäksi ei liene ihme, että Heilikin varsat menivät kuin kuumille kiville. Valjakkopainotteisesta suvusta tuleva tamma kun periytti oman painotuksensa lisäksi vahvaliikkeisiä ja esiintymishaluisia jälkeläisiä, jotka kilpailivat koulussakin. 146 senttimetrin kokoon jäänyt pientamma sai kisauran ohessa välivuosina seitsemän voikkoa varsaa, jotka yhtä lukuunottamatta ovat jääneet pienhevosen mittoihin. Hyvärakenteinen tamma toimi ratsuna myös jonkun verran, vaikka kilpailemisessa pääpainona olikin valjakkoajo. Ratsastuslajeissa se ei kuitenkaan koskaan kisannut.
© Jannica

t. Tuohiprinsessa -- s.03.07.2017 (e. Pilviprinsessa)
o. Pirunkorven Tuohikko -- s.14.01.2018 (e. Haihattara)
o. Pirunkorven Tuohiukko -- s.22.01.2018 (e. Surulaakson Kaipaus)
t. Pirunkorven Tuohella -- s.05.03.2018 (e. Tuonen Tuoma)

KRJ - Kouluratsastus (sijoituksia 43 kpl)

07.04.2017 Hervannan Oriasema - Helppo A : 2/30
08.04.2017 Hervannan Oriasema - Helppo A : 4/30
10.04.2017 Hervannan Oriasema - Helppo A : 1/30
11.04.2017 Tuiskula - Helppo B : 2/30
11.04.2017 Tuiskula - Helppo B : 3/30
11.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 3/40
12.04.2017 Hervannan Oriasema - Helppo A : 3/30
13.04.2017 Abgelegenheit - Helppo A : 3/40
13.04.2017 Tuiskula - Helppo B : 5/30
13.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 1/40
14.04.2017 Old School Sporthorses - Helppo A : 3/30
14.04.2017 Abgelegenheit - Helppo A : 2/40
14.04.2017 Fiktio - Helppo B : 4/40
14.04.2017 Hervannan Oriasema - Helppo A : 5/30
14.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 4/40
15.04.2017 Tuiskula - Helppo B : 1/40
16.04.2017 Tuiskula - Helppo B : 2/30
16.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 2/40
16.04.2017 Kingsfall - Helppo A : 5/30
17.04.2017 Kingsfall - Helppo A : 5/30
17.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 4/40
17.04.2017 Fiktio - Helppo C : 6/40
18.04.2017 Old School Sporthorses - Helppo A : 1/30
19.04.2017 Abgelegenheit - Helppo A : 4/40
19.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 6/40
20.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 5/40
20.04.2017 Abgelegenheit - Helppo A : 5/40
20.04.2017 Tuiskula - Helppo B : 4/30
21.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 2/40
21.04.2017 Old School Sporthorses - Helppo A : 3/30
21.04.2017 Chelmsford - Helppo A : 5/40
22.04.2017 Chelmsford - Helppo A : 1/40
22.04.2017 Fiktio - Helppo A : 1/40
23.04.2017 Fiktio - Helppo A : 5/40
23.04.2017 Old School Sporthorses - Helppo A : 1/30
24.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 4/40
25.04.2017 Old School Sporthorses - Helppo A : 4/30
25.04.2017 Chelmsford - Helppo A : 6/40
26.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 4/40
27.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 3/40
28.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 1/40
29.04.2017 Teilikorpi - Helppo A : 2/40
29.04.2017 Fiktio - Helppo A : 6/40

ERJ - Esteratsastus (sijoituksia 44 kpl)

12.04.2017 Mustasuo - 90cm : 2/30
13.04.2017 Mustasuo - 90cm : 3/30
14.04.2017 Teilikorpi - 110cm : 6/40
14.04.2017 Mustasuo - 90cm : 4/30
17.04.2017 Mustasuo - 90cm : 4/30
17.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 3/30
18.04.2017 Teilikorpi - 110cm : 2/40
19.04.2017 Teilikorpi - 110cm : 5/40
19.04.2017 Teilikorpi - 110cm : 4/40
20.04.2017 Mustasuo - 90cm : 1/30
21.04.2017 Teilikorpi - 110cm : 6/40
21.04.2017 Bellgrove - 100cm : 1/40
21.04.2017 Pirunkorpi - 100cm : 5/40
22.04.2017 Teilikorpi - 110cm : 1/40
22.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 2/30
23.04.2017 Bellgrove - 100cm : 5/40
23.04.2017 Varjon Oriasema - 100cm : 3/40
24.04.2017 Kultahuisku - 100cm : 2/40
24.04.2017 Pirunkorpi - 100cm : 6/40
24.04.2017 Mustasuo - 90cm : 2/30
25.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 5/30
25.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 3/30
25.04.2017 Pirunkorpi - 100cm : 5/40
26.04.2017 Mustasuo - 100cm : 2/40
26.04.2017 Mustasuo - 100cm : 5/40
26.04.2017 Zelos - 100cm : 4/40
26.04.2017 Zelos - 100cm : 6/40
26.04.2017 Varjon Oriasema - 100cm : 1/40
26.04.2017 Mustasuo - 90cm : 5/30
26.04.2017 Mustasuo - 90cm : 5/30
27.04.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 3/30
27.04.2017 Kultahuisku - 100cm : 4/40
28.04.2017 Mustasuo - 90cm : 4/30
29.04.2017 Teilikorpi - 110cm : 6/40
29.04.2017 Mustasuo - 100cm : 4/40
29.04.2017 Mustasuo - 100cm : 1/40
29.04.2017 Bellgrove - 100cm : 1/40
30.04.2017 Bellgrove - 100cm : 3/40
30.04.2017 Mustasuo - 90cm : 2/30
13.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 2/30
16.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 2/30
20.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 2/30
21.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 1/30
25.05.2017 Kurkijoen ratsutila, 110cm : 4/30

KERJ - Kenttäratsastus (sijoituksia 49 kpl)

11.04.2017 Wolf Sporthorses - Helppo : 5/30
14.04.2017 Valborg, CIC1 : 4/30
15.04.2017 Valborg, CIC1 : 5/30
16.04.2017 Valborg, CIC1 : 2/30
16.04.2017 Wolf Sporthorses - Helppo : 3/30
18.04.2017 Wolf Sporthorses - Helppo : 4/30
19.04.2017 Valborg, CIC1 : 2/30
20.04.2017 Valborg, CIC1 : 5/30
21.04.2017 Valborg, CIC1 : 1/30
26.04.2017 Valborg, CIC1 : 3/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses - Helppo : 1/30
28.04.2017 Valborg, CIC1 : 2/30
29.04.2017 Wolf Sporthorses - Helppo : 1/30
30.04.2017 Wolf Sporthorses - Helppo : 4/30
01.05.2017 Valeron Stud, CIC1 : 1/30
01.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 3/30
02.05.2017 Silverlode, CIC1 : 2/30
03.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 1/30
05.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 3/30
06.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1 : 5/30
07.05.2017 Valeron Stud, CIC1 : 5/30
08.05.2017 Silverlode, CIC1 : 2/30
09.05.2017 Silverlode, CIC1 : 4/30
09.05.2017 Swift Stud, CIC1 : 1/30
09.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1 : 5/30
09.05.2017 Silverlode - CIC1 : 5/30
10.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 3/30
10.05.2017 Kettula - CIC1 : 4/30
11.05.2017 Silverlode - CIC1 : 1/30
13.05.2017 Valeron Stud, CIC1 : 4/30
15.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1 : 3/30
15.05.2017 Kettula - CIC1 : 5/30
15.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 3/30
16.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 4/30
16.05.2017 Valeron Stud, CIC1 : 2/30
17.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 3/30
18.05.2017 Silverlode - CIC1 : 2/30
18.05.2017 Valeron Stud, CIC1 : 3/30
19.05.2017 Valeron Stud, CIC1 : 3/30
19.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1 : 5/30
20.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 4/30
21.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 2/30
23.05.2017 Kettula - CIC1 : 5/30
24.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 2/30
26.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 3/30
27.05.2017 Kettula - CIC1 : 2/30
27.05.2017 Swift Stud, CIC1 : 3/30
29.05.2017 Vinkavuo - CIC1 : 4/30
30.05.2017 Silverlode - CIC1 : 1/30

VVJ - Valjakkoajo (sijoituksia 44 kpl)

20.04.2017 Fiktio - Noviisi Yhdistetty : 2/30
21.04.2017 Karhumetsä - Vaativa Kestävyyskoe : 2/50
21.04.2017 Bellgrove - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
22.04.2017 Kaunovaara - Vaativa Tarkkuuskoe : 4/30
22.04.2017 Bellgrove - Vaativa Tarkkuuskoe : 2/30
23.04.2017 Kaunovaara - Vaativa Tarkkuuskoe : 4/30
25.04.2017 Mustasuo - Vaativa Kestävyyskoe : 2/50
25.04.2017 Delicate Warmbloods - Vaativa Kestävyyskoe : 1/50
25.04.2017 Pirunkorpi - Vaativa Tarkkuuskoe : 2/30
26.04.2017 Kaunovaara - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
26.04.2017 Kaunovaara - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
26.04.2017 Gateaway - Vaativa Tarkkuuskoe : 5/30
27.04.2017 Mustasuo - Vaativa Kestävyyskoe : 5/50
27.04.2017 Kaunovaara - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
29.04.2017 Pirunkorpi - Vaativa Tarkkuuskoe : 4/30
30.04.2017 Gateaway - Vaativa Tarkkuuskoe : 4/30
30.04.2017 Gateaway - Vaativa Tarkkuuskoe : 1/30
30.04.2017 Bellgrove - Vaativa Tarkkuuskoe : 1/30
01.05.2017 Tuiskula - Vaativa Koulukoe : 2/30
02.05.2017 Karhumetsä - Vaativa Tarkkuuskoe : 1/30
02.05.2017 Karhumetsä - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
02.05.2017 Delicate Warmbloods - Vaativa Tarkkuuskoe : 4/30
03.05.2017 Vähäpelto - Vaativa Koulukoe : 1/30
03.05.2017 Tuiskula - Vaativa Koulukoe : 1/30
03.05.2017 Cranleigh Equestrian Centre - Vaativa Tarkkuuskoe : 1/30
04.05.2017 Vähäpelto - Vaativa Koulukoe : 3/30
04.05.2017 Mustasuo - Vaativa Koulukoe : 4/30
05.05.2017 Tuiskula - Vaativa Koulukoe : 5/30
05.05.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
06.05.2017 Oldlane - Vaativa Koulukoe : 2/30
06.05.2017 Cranleigh Equestrian Centre - Vaativa Tarkkuuskoe : 1/30
07.05.2017 Tuiskula - Vaativa Koulukoe : 4/30
07.05.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
07.05.2017 Karhumetsä - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
08.05.2017 Tuiskula - Vaativa Koulukoe : 1/30
08.05.2017 Cranleigh Equestrian Centre - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
09.05.2017 Oldlane - Vaativa Koulukoe : 1/30
09.05.2017 Mustasuo - Vaativa Koulukoe : 2/30
09.05.2017 Mustasuo - Vaativa Koulukoe : 2/30
09.05.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Tarkkuuskoe : 4/30
10.05.2017 Vähäpelto - Vaativa Koulukoe : 1/30
10.05.2017 Tuiskula - Vaativa Koulukoe : 1/30
10.05.2017 Varjon Oriasema - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30
10.05.2017 Delicate Warmbloods - Vaativa Tarkkuuskoe : 3/30

VSN - Näyttelyt (sijoituksia 1 kpl)

16.04.2017 Vähäpelto : RCH, tuom. dookie

12.06.2017 Maastoestevalmennus, valmentajana Jannica

Kiireisen viikon loppupuolella matkustin Pirunkorpeen pitämään Kottarille ja Cannabialle maastoestevalmennusta. He olivat tehneet itsenäiset verryttelyt kentällä saapuessani paikalle ja saitte tehdä vielä muutamia kahdeksikkoja ravissa ja laukassa, joissa keskityttiin eteen pyrkivän orin taivuttamiseen ja asetteluun ennen kuin päästiin esteille. Tarkistin vielä orin hokit, vaikka olihan ratsastaja ne varmasti katsonut ennen kentälle tuloa. Tehtyänne aikanne vielä verryttelyä alkoi Kottari vaikuttaa valmiilta maastoesteille ja lähdimme kohti rataa. Ensimmäisinä verryttelyhyppyinä saitte tulla muutamaa matalaa tukkiestettä, jotka ori ylitti reippaasti ja ongelmitta, se oli selkeästi konkari maastoesteilläkin hyppäämisen suhteen. Seuraavaksi siirryttiin hieman isommalle tukille, joka sijaitsi ylämäkeen ja tarjosi haastetta jo hieman enemmän. Seuraavana esteenä radalla oli monella radalla nähty perusamme, jonka päälle oli puomin lisäksi nostettu keltaisia kylpyankkoja, ne eivät olleet siinä ilmeisesti aiemmin olleet, koska Kottarin piti ilmastakin katsoa vielä alleen, etteivät ankat lähteneet lentoon.

Päästyänne yli tästä pienestä haasteesta nostettiin esteen yllä olevaa puomia metrin korkeuteen ja lähestyminen sekä ylitys olivat jo varmempia kuin aiemmin. Ammeen jälkeen olivat vuorossa suoralla uralla maahauta sekä tynnyri, joilta löytyi korkeutta kahdeksankymmenen senttimetrin verran. Päästyänne näistä helpoista esteistä ylitse oli radan loppuvaiheilla vielä haastavammat hämähäkkieste sekä kiinteä sianmuotoinen tukkieste, jonka molemmin puolin olivat pinkit pelargoniat. Hämähäkkieste oli monen ratsukon kauhistus, mutta merensininen este ylittyi suhteellisen helposti, vaikka sitäkin piti yläpuolelta ihmetellä. Viimeinen este kukkineen meni ongelmitta ja saitte tulla vielä koko radan uudelleen kerran ennen lopettamista. Kokonaisuutena viimeinen kierros oli oikein hyvää suorittamista, vaikkakin ori olisi hieman rauhallisemmin saanut tulla lähestymiset vauhdin kasvaessa este esteeltä innostuksen myötä.

12.02.2018 Päiväkirjamerkintä (kirjoittanut Layda VRL-14488)

Oman tallin hoidon käydessä turhan arkiseksi ja samaa toistavaksi käyn usein virkistäytymässä jollain toisella tallilla auttaen sen hevosten hoitamisessa. Tällä kertaa olin käynyt Pirunkorvessa tutustumassa varsinaiseen hurmuripoika Kottariin. Ori ottikin minut yllättävän iloisesti vastaan, ja vietimmekin yhdessä mukavan päivän.

Aloitin tietenkin hieman paijailemalla ja rapsutelemalla tuota tyyntä olentoa, joka jaksoi kärsivällisesti kuunnella höpötystäni ja seisoi harjattavanakin kauniisti. Kottarin kiiltäessä puhtauttaan hain sen suitset satulahuoneesta, ja sain taas yllättyä kuinka nätisti suokki otti kuolaimet suuhunsa. Hetken jo toivoin, että kaikki orit olisivat sellaisia, kunnes se päätti talloa varpailleni ja tunnelma laski pahasti.

Hiljaa varvaskipuani kiroten talutin hevosen raikkaaseen talvi-ilmaan, josta astelimme yhdessä kohti lähintä metsäreittiä. Kottari kulki kanssani innoissaan, toisinaan hieman turhankin innoissaan esitellessään ihmeellisiä sivuloikkia ja paikallaan laukkaamista, puhumattakaan niistä oudoista passage-yrityksistä, jotka päättyivät usein pariin mielenosoitukselliseen pukkiin. Rakastin ja samalla pelkäsin hevosen käyttäytymistä yhtä aikaa, sillä vaikka se olikin hauskaa ja mukavaa katseltavaa, sain toisinaan hieman liiankin läheisiä kosketuksia Kottariin, joka saattoi täysin arvaamatta kävellä suoraan päin.

Käytöksen mentyä turhankin villiksi sain hetken tappelun jälkeen hevosen kuriin, ja loppumatkan se osasi kävellä kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaa tutkien jokaista eteensattuvaa kasvia ja kiveä korvat höröllä. Räpsäisin siitä puhelimellani pari kuvaa, kunnes aloimme jo saavuttaa tallia, joten talutin orin suoraan karsinaansa ja heitin fleeceloimen pari viikkoa sitten klipatun orin selkään, vaikkei se yllättäen kylmistymisen merkkejä ollut osoittanutkaan. Tämän jälkeen olikin aikani lähteä kotiin, joten sanoin orille heipat ja lähdin ajelemaan kohti omaa talliani, Fabellaa.

18.02.2018 Päiväkirjamerkintä (kirjoittanut Penelopeia)

Saavuin Pirunkorven tallipihalle kello kahden aikaan iltapäivällä, innostuneena tapaamaan päivän ratsuni. Olin kuullut Kottari nimisestä orista ainoastaan sen, että se oli oikein kiltti ja osaava kaikissa neljässä lajissa, eikä siis ongelmia pitäisi olla odotettavissa. Ori löytyikin omasta tarhastaan, missä voikko käyskenteli rauhallisesti kohti lumelle tippuneita heinänkorsia. Kun se huomasi ihmisen portilla kääntyi se katsomaan, ja pysyikin paikallaan sen aikaa, kun kävelin orin luokse, eikä lähtenyt turhaan juoksemaan pakoon. Ori lähtikin oikein hyvillä mielin mukaani, ja pian löysimmekin itsemme jo sen omasta karsinasta. Sidoin orin varmuuden vuoksi vetosolmulla kiinni, ja kävin sitten noutamassa sen ratsastuskamat valmiiksi odottamaan. Olin ajatellut tänään tutustua oriin hieman sileällä, ehkä muutamaa puomia hyötykäyttäen. Jos kaikki menisi hyvin olin ajatellut huomenna ottaa myös pieniä hyppyjä. Kottari oli hoitotoimenpiteiden ajan vallan sosiaalinen, mutta kovin kiltti. Se ei riehunut tai vastustellut edes varustaessa, joten olimmekin melko nopeasti valmiita. Koska maneesin pitäisi kuulemani mukaan olla vapaana, päätin orin kanssa suunnata sinne. Pirunkorven lämmitetty maneesi tosiaankin houkutteli, sillä pureva pakkanen oli herkälle hipiälleni hieman liikaa. Nopeiden alkukäyntien jälkeen lähdin tutustumaan oriin ja sen liikkeisiin taivutusten ja yksinkertaisten ratsastusradan teiden avulla. Olin ennen selkään nousua koonnut pitkälle sivulle myös ravipuomisarjan, sekä muutaman laukkapuomin toiselle sivulle. Ori vastasi apuihin todella hyvin, ja liikkui alusta asti oikein hyvin kuolaimella. Se vaikutti melko herkältä, mutta ei toisaalta myöskään ottanut nokkiinsa, kun tein muutamia virhearviointeja. Tunnin aikana teimme melko lailla perusjuttuja, ja loppua kohti tulimme myös puomeja muutamaan otteeseen temmonvaihtelujen välissä. Orista jäikin oikein hyvä maku suuhun, joten jäin innolla odottamaan, mitä huomenna olisi luvassa.

19.02.2018 Päiväkirjamerkintä (kirjoittanut Penelopeia)

Kottari odotti minua jo valmiiksi sisällä, kun saavuin Pirunkorven tallille kymmenen jälkeen aamulla. Olin tarkoituksella valinnut sellaisen ajankohdan, ettei muita treenareita pitäisi vielä paikalla olla. Ajatuksissani oli nimittäin koota maneesiin muutamia esteitä, joita voisimme orin kanssa tulla. Kävin hakemassa voikon varusteet valmiiksi karsinalle, ja suuntasin sitten rakentamaan esteitä valmiiksi maneesiin. Päädyin rakentamaan helpon suhteutetun pysty-okseri linjan, sekä muutaman yksittäisen esteen, jotka jätin aluksi aivan kavalettikorkeudelle. Sitten palasin takaisin talliin, jossa Kottari kärsivällisesti odotteli. Orin varustaminen sujui taas oikein helposti ja mukavasti, sillä sosiaalinen ja ystävällinen Kottari ei mitään hankaluuksia aiheuttanut. Ori olikin varsin rakastettava tapaus, sillä se suhtautui minuun alusta asti kovin uteliaasti ja avoimesti. Kohdalleni oli vuosien saatossa sattunut kaikenlaisia hevosia, ja useimmat niistä eivät olleet tuntemattomia kohtaan näin avoimen ystävällisiä. Maneeesissa kävelimme ensin kunnolliset alkukäynnit, ja lähdimme sitten keventelemään uraa pitkin. Ratsastin oria alusta asti melko paljon eteen, sillä tavoitteenani oli saada se liikkumaan sellaisella temmolla, josta uskaltaisin myös lähteä hyppäämään. Otimme myös melko pian laukkaa mukaan, jossa myös etsimme hyvää ratatempoa ja kunnollista eteenpäinpyrkivyyttä. Orilta ei tarvinnut sitä kahdesti pyytää, vaan se liikkui energisesti eteen ja kuunteli pienimpiäkin apujani. Hyppäsimme esteitä ensin muutaman kerran yksittäin, ja ori tuntui ensihypyistä asti oikein hyvältä. Siltä löytyi luontaista imua esteille, eikä sitä siis tarvinnut jäädä potkimaan eteen. Hyppäsimme myös muutaman kerran pientä radantapaista, jossa suhteutettu linja ja yksittäiset pystyt muodostivat hyvän kokonaisuuden. Välikäyntien aikana kävin nostamassa esteitä 70cm korkeudelle, ja loppuun tulimmekin esteet vielä muutaman kerran sillä korkeudella. Ori antoi omia virheitäni ihailtavan paljon anteeksi, ja luotsasi meidät kerta toisensa jälkeen tyylipuhtaasti esteiden yli. Treenin jälkeen ori sai runsaan ämpärillisen lämmintä melassivettä, ja pääsi sitten loimen kanssa ulos tarhaansa. Kottarin omistajalle laitoin iloisen tekstiviestin, jossa kerroin hyvin onnistuneesta treenistä ja kehuin oria maasta taivaisiin. Tällaisten hevosten kanssa työskenteleminen on aina pelkkää iloa.

virtuaalitalli | virtuaalihevonen
© Pirunkorpi 2016 - Tausta © Amanda Hinault (CC BY-SA 2.0)