Crossroad Stallions

Tallak of Smithloch

ei vielä meriittejäimg
img img
img img
img img
© Pauliina Kontinen

Rotu, sukupuoli

norjanvuonohevonen, ori

Rekisterinumero

VH18-053-0025

Syntymäaika

18.03.2018, 7-vuotias

Omistaja

Dimma (VRL-08204), Crossroad Stallions

Väri, säkäkorkeus

ruunihallakko, 146cm

Kasvattaja

Seppäjärven Talli

Painotus

valjakkoajo

Koulutustaso

VaativaSaavutus myönnetty 00.00.0000
pisteet // palkinto

RHLA

Luonne

Tallak of Smithloch, eli tutummin vain Allan, on reipas ja kiltti norjanvuonohevosori. Moni onkin luullut sitä ruunaksi lempeytensä takia. Allanin päivää ei voi pilata mikään ja se on aina iloinen. Yhteiselo orin kanssa sujuukin yleensä todella hyvin ja siitä saa todella rakastavan treeni- ja kisakumppanin.

Hoidettaessa Allan seisoskelee rauhallisesti paikallaan ja tutkii uteliaasti hoitajan toimia. Allan on oikea huomionkerääjä ja aika ajoin sille kannattaa antaa pienet rapsutukset. Muuten ori alkaa tökkimään ja muuten häiritsemään hoitajaa. Mitään pahaa se ei kuitenkaan tee. Höpsöjä juttuja vain, niin kuin Allanilla on tapana. Oriin rakastuu heti. Hoitamisessa tai varustamisessa ei ole ongelmia ja Allan jaksaa rauhallisesti odottaa paikoillaan, kunnes lähdetään seuraavaan paikkaan tai on iltaheinien aika.
Talutettaessa ori on hieman laiskahko ja jää yleensä tutkimaan ympäristöään. Sitä saa patistaa eteenpäin. Jos on kuitenkin iltaheinät tiedossa, ori lähes ryntää talliin. Onneksi hevonen osaa omaan karsinaansa, sillä on sitä sellaistakin sattunut, että ori on lähtenyt viilettämään kohti tallia hoitaja juosten perässä. Ja aivan suoraan omaan karsinaansa heinien pariin. Onneksi kun orin tavat tunnetaan nyt paremmin, ei tämmöisiä tilanteita yleensä satu eteen.

Ratsastettaessa Allan vaatii pitkähköt alkulämmittelyt, jotta se lämpiää tarpeeksi ja alkaa taipua. Vaikka orin on parhaimmillaan kärryjen edessä, on se myös oiva luottoratsu. Hevonen etenee reippaasti ja motivaatiota löytyy. Ori omaa miellyttävät askellajit ja se kuuntelee ratsastajaansa erinomaisesti. Parempaa saa hakea! Kärryjen edessä ori kuitenkin elementissään ja se etenee tarkasti ja vauhdikkaasti. Allan on kiltti myös kärryjen edessä ja sitä on helppo pidätellä ja ohjata. Hevonen kuuntelee tarkasti ohjastajaansa ja sen kanssa on mukava tehdä töitä.

Sukuselvitys

i. Thørvald nvh, rnkko, 139cm
KTK-III
ii. Thørsten nvh, hkko, 140cm
iii. Thørgul nvh, hkko, 137cm
iie. Kjerstin nvh, hrkko, 144cm
ie. Jørunn nvh, hkko, 139cm
iei. Jormungandnvh, hkko, 149cm
iee. Annbjørk nvh, hkko, 131cm
e. Jokumine nvh, rnhkko, 146cm
ei. Ichor of Faith nvh, hkko, 150cm
eii. Key of Service nvh, hkko, 149cm
eie. Curse Tiara nvh, hkko, 145cm
ee. Fortuna nvh, hkko, 145cm
eei. Runes of Runes nvh, hkko, 147cm
eee. Horn of Valor nvh, hkko, 143cm
isälinja - Thørvald     emälinja - Jokumine

Jälkeläiset

00.00.0000 o/t. Varsan nimi (e. Emän nimi) meriitit

Kilpailutulokset

VSN-näyttelyt
00.00.0000 - - , tuom. ,

NJ-näyttelyt
10.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Vuonohevoset, orit, päätuom. Terhi, irtoSERT

Allan kilpailee porrastetuissa valjakkoajokilpailuissa. Hevosella on 3994.52 pistettä valjakkoajossa ja se on tasolla 8 / 7

Päiväkirja

25. elokuuta 2019 - omistaja
Lego ja Allan olivat olleet hieman tukkoisia viime viikkoina, eikä oireet olleet menneet ohitse millään. Olin soittanut eläinlääkärille ja saanut hyvät, yleensä toimivat ohjeet, mutta nyt ei tuntunut millään talttuvan ihme tukkoisuus. Päätinkin siis, että nyt on kutsuttava lääkäri ihan paikan päälle katsomaan tilanne. Mitään muita oireita ei ollut kuin tukkoisuus, joten epäilin jonkin näköistä allergiaa tai jotain muuta, joka ärsyttää. Toivoin vain, että eläinlääkäri osaisi sanoa, mikä vaivaa.

Lääkäri saapui tallillemme jotakuinkin siinä kolmen aikaan ja kerroin tarkemmin tilanteen. Nainen tarkisti Legon ja Allanin ensin yleisesti ja keskittyi sitten pääpuoleen ja keuhkoihin. Hän mittasi myös lämmöt, mutta lämpöä ei kummallakaan ollut. Ehdin jo huolestua, kun tarkastus kesti niin kauan, mutta sitten lääkäri totesi:
"Mielestäni tämä on nyt jotakin allergiaperäistä."
Tässä vaiheessa huokaisin helpotuksesta ja nainen jatkoi: "Eli ei hätää. Tämän pitäisi hoitua kyllä. Kannattaa kuitenkin tarkkailla, miten tilanne etenee. Jos tämä tästä muuttuu tai ei ota talttuakseen, niin sitten vain uudestaan soittoa, niin otetaan lisää testejä."
Nyökkäilin koko selityksen ajan ja toivoin vain, että oireet menisivät ohi. Lääkäri antoi hevosille lääkekuurin ja antoi hieman lisää jatko-ohjeita. Tämän jälkeen hän lähti seuraavaa asiakasta kohti ja minä laitoin hevoset takaisin omiin karsinoihinsa. Annoin molemmille oikein kunnon rapsutukset ja muutaman leivänpalan hienosta käytöksestä. Molemmat hevoset olivat olleet todella kauniisti, jopa Lego! Yllätyin, sillä yleensä se ei jaksanut seisoskella paikallaan näin kauaa. Ori oli kuitenkin toiminut erittäin loisteliaasti, eikä Allaninkaan käytöksessä ollut mitään negatiivista sanottavaa. Rapsuttelutuokioden jälkeen oli hyvä hetki jakaa päiväheinät ja mennä itse kahville ja pullalle toimistoon työntekijöiden kanssa. Kyllä sitä putosi kivi sydämeltä eläinlääkärin käytyä. Nyt voi hieman hengähtää.

02. marraskuuta 2018 - omistaja
Valmistelin Allania tulevaan "maastoretkeen". Ajatus oli, että lähtisimme läheiselle koululle vaunujen kanssa. Minulta oli kysytty, jospa pääsisin jonkun hevoseni kanssa koulun tapahtumaan ja tottahan toki minä suostuin, kun kerran olin ostanut niin hyväluonteisen norjanvuonohevosen. Saisivat lapset ihmettelemistä, miksi orin harja oli leikattu ja miten höpsön värinen se on! Allania oltiin jo totuteltu lapsiin ja se ei ollut silloin millänsäkään. Luotin oriin täysin. Kun ori oli paraatikunnossa, oli aika aloittaa lastaus. Lastauksen kanssa ei ollut ongelmia. Ori käveli nätisti ramppia ylös ja suoraan paikallensa. Oli aika aloittaa matka.

Saavuttuamme perille, koulun piha oli tyhjä. Meitä vastassa oli vain rehtori, joka toivotti meidät tervetulleeksi. Pienen rupattelun jälkeen aloin laittaa oria valmiiksi. Kun olin saanut Allanille vaunut, piha alkoi täyttyä lapsista ja vanhemmista. Allan tutkaili ympäristöään uteliaasti, eikä välittänyt lapsien rapsutuksista. Pääsi ori töihinkin, sillä moni lapsi ja vanhempi halusi päästä kokeilemaan vaunuajelua. Ori ei välittänyt riemunkiljahduksista tai muustakaan hälinästä ja olin hevosesta todella ylpeä. Allan on kyllä ollut aivan loistohankinta! Tapahtuma loppui muutaman tunnin päästä ja pääsimme kotimatkalle ison pullapussin kanssa, jonka olimme saaneet hyvitykseksi avustamme. Enhän minä ollut kehdannut ottaa rahaa vastaan. Mielelläni olin mennyt tapahtumaan ja auttamaan lapsia tutustumaan hevosiin. Mikäs sen parempaa! Ei ainakaan ollut sitä tavallista arkea ja pääsin näkemään monia hymyjä.

Valmennukset

10. marraskuuta 2018 - valjakkovalmennus, Eero Peltonen (kirjoittanut omistaja)
Perhetuttumme Eero oli lupautunut valmentamaan minua ja Allania valjakkoajon parissa. Mies oli konkari kyseisessä lajissa ja oli kilpaillut siinä montakymmentä vuotta pitkin Eurooppaa ennen eläkkeelle jäämistä. Minä todellakin katsoin häntä ylöspäin ja otin jokaisesta neuvosta vaarin. Olin valmistelemassa Allania valmennukseen, kun Eero astui talliin. Mies moikkasi minua ja hetken rupattelun jälkeen sanoin olevani valmis koitokseen. Eero vain nauroi ja sanoi: "Oonhan minä ankara, mutta todella rento mies!"

Aloitimme pitkillä alkuverryttelyillä ja pääsimme kyselemään kuulumisia vielä hieman paremmin Eeron kanssa. Mies oli jättänyt hevostelun pelkkään valmennukseen. Ei kuulemma vanhan ukon paikat enää kestäneet sitä menoa. Naurahdin ja sanoin, että eipä tämmöisen nuoren likankaan paikat kestä tätä höykytystä. Hetken naureskeltuamme, aloitimme itse valmennuksen. Tänään aiheena oli lähinnä tarkkuus, joten Eero oli kasannut portteja kentälle jutellessamme. Allan vaikutti rennolta ja reippaalta. Ori eteni reippaasti, mutta erittäin tarkasti. Eero jo nauroikin, että eihän me oltaisi mitään valmennusta tarvittu. Ja totta kai Allan meni seuraavan portin huolimattomasti ja huudahdin Eerolle olevan manaamatta. Eiköhän minulla ja Allanilla ole vielä paljon opittavaa, vaikka ori toimiikin loistavasti. Aina voi olla tarkempi ja nopeami ja vaikka mitä. Valmennus sujui kaiken kaikkiaan hyvin ja saimme siitä paljon irti. Vaikka kehuja tulikin runsaasti, tuli myös paljon ohjeita ja neuvoja tulevaan. Kiitos Eero ja tervetuloa uudestaan!

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja - Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen